Inskränkta föräldrar stoppar yoga på skolan

Igår bloggade jag om Gympaläraren och vad som för mig var det allra viktigaste i den programserien.

Idag handlar det också om skolan och något som absolut kan vara ett sätt att skapa ett större lugn bättre självkänsla hos eleverna.

Det är skolan i Rydaholm som, precis som andra skolor gjort, skulle införa yoga i syfte att få ett större lugn bland eleverna. När detta kom till vissa föräldrars kännedom tog det dock eld i ängsligheten och perspektivet för något i det här sammanhanget nytt som kan hjälpa till:

För Linda kom uppgiften som en kalldusch. Familjen är kristen och för dem är det otänkbart att deras barn skulle delta i övningar med rötter i österländsk religion.

– Jag gjorde klart att vi inte tänkte låta vår son medverka i detta och att flera andra barn från kristna familjer säkert inte heller kommer att ställa sig bakom detta. Jag påpekade också att till exempel Jehovas vittnen inte behöver vara med på Lucia. Då ska inte heller våra barn behöva delta i yoga, berättar Linda.

Föräldrarna lyckades stoppa skolan ifrån detta och för detta är de glada.

Det är ett litet dystert tecken på en inskränkthet och en syn på sin samtid som andas revirpinkande och rädsla för det mesta som inte är exakt som det alltid har varit.

Att skolledningen dessutom föll till föga för protesterna är kanske det allra mest anmärkningsvärda i sammanhanget. De borde satt ner foten och förklarat att det inte finns någon anledning att inte tillåta det.

De glada föräldrarna borde istället fundera över sin egen omvärldsuppfattning och hur de begränsar sina egna barn.

 

Detta är inlägg 59 av 100 i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 2016-03-01.