Inför sockerskatt på läsk även i Sverige

Lite otippat att det är just Storbritannien som nu tar beslut i rätt riktning i en så viktig fråga som folkhälsan och den påverkan socker har.

Inom två år ska en sockerskatt på läsk vara helt införd. Detta beräknas inbringa 520 miljoner pund (6 miljarder kronor) per år i skatt och dessa pengar ska gå till att dubbla idrottsundervisningen i skolan.

Det här ligger egentligen helt i linje med det jag skrev för några dagar sedan även om det är handlar om ett redan utpekat specifikt mål dit pengarna ska gå istället för en generell skatteväxling mellan onyttigt och nyttigt.

Jag vet inte om det är exakt en dubbling av skolidrotten som pengarna oavkortat ska gå till, men kanske är det just där den kan göra skillnad om resurserna används rätt. Inte minst visar den nya SVT-serien Gympaläraren vilka brister det finns och hur dåligt tränade många barn är. Detta i kombination med allt socker är förödande.

Jag skulle vilja sträcka mig så långt att den skatt som ska införas i Sverige borde gälla alla produkter med tillsatt socker över en viss nivå. Denna höjning av skatter på onyttiga livsmedelsprodukter ska sedan rakt av användas för att främja nyttigare produkter och främja folkhälsan i form av resurser som exempelvis det val man gjort i Storbritannien.

Det handlar inte om att ta bort njutningen i vardagen och att alla grymt goda saker som innehåller socker ska förbjudas eller vara så dyra att ingen har råd att äta dom. Men när vi hela tiden ökat ätandet av det som inte är nyttigt, och att detta i sin tur leder till sjukdomar som kostar oss enorma pengar i sjukvården istället, så är det svårt att motivera att inte göra något alls.

Att bara tala om hur farligt det är räcker inte och då är tyvärr plånboken och priset på en vara något som får människor att ändra sitt beteende snabbare än annars.