Ny svensk succé i OS trots rysk omänsklighet och kraftig risk för terrorattentat

OS i Sotji invigs idag.

Det finns mycket i övrigt att önska vad gäller Ryssland som land och hur man behandlar människor som inte rätar in sig i ledet. Det finns även många verkliga hotbilder som skapar en osäker tillvaro för deltagare och besökare.

Det har funnits starka hotbilder även mot OS som gått i USA och det senast i London. Men inte någon gång har OS gått av stapeln i ett land där bombdåd med många offer sker mer som regel än undantag. Senaste dådet i Volgograd, 100 mil från Sotji,  i december dödade 32 personer.

Jag tror att risken för ett rejält terrordåd, med många dödsoffer, aldrig har varit större inför ett olympiskt spel än den här gången. Risken att den vita snön i Sotji färgas röd av blod är mycket stor.

Om man ändå ser till själva idrotten, som det borde handla om, så tror jag på några trevliga veckor.

Två olympiska vinterspel i rad har det gått alldeles strålande för Sverige med 7 guld i Turin och 5 guld senast i Vancouver.

Det är oavsett om man räknar antal guld eller totalt antal medaljer de två bästa vinter-OS som Sverige gjort genom alla tider.

Den här gången, borta i Ryssland, finns det ännu en gång förutsättningar för att det ska bli riktigt många svenska medaljer även om jag tror  att antalet guld går ner ytterligare.

De som är mest slående den här gången är att förhoppningarna på förhand inte alls är så hårt knutna till specifika fixstjärnor även om de också finns. Istället är det många namn som kan dela på trycket att förlösa den svenska truppen.

Precis som inför 2006 och 2010 sticker jag ut hakan och tippar ett stort antal medaljer för Sverige som med detta skulle göra ett nytt rekord i antal medaljer. Att det är längdskidor och alpint som ska gå i täten är inget överilat tips – 13 av mina 19 tippade medaljer ska bärgas inom dessa. Sedan hamnar 3 medaljer hos skidskyttarna, 2 hos curlingen och ett hos hockeyn.

Totalt alltså 19 medaljer:  3 GULD – 7 SILVER – 9 BRONS.

Dessa kämpar sig svenskarna till på det här viset från imorgon och fram till OS näst sista dag 22 februari:

8 februari – Längdskidor D Skiathlon 2 x 7,5 km – Charlotte Kalla – GULD

8 februari – Skidskytte H 10 km – Fredrik Lindström – BRONS

9 februari – Längdskidor H Skiathlon 2 x 15 km – Marcus Hellner – SILVER

10 februari – Skidskytte H 12,5 km jaktstart – Björn Ferry – SILVER

11 februari – Längdskidor H Spring – Emil Jönsson – BRONS

13 februari – Längdskidor D 10 km – Charlotte Kalla – BRONS

14 februari – Längdskidor H 15 km – Johan Olsson – SILVER

16 februari – Längdskidor H Stafett 4 x 10 km – BRONS

18 februari – Alpint D Storslalom – Jessica Lindell Vikarby – SILVER

18 februari – Alpint D Storslalom – Maria Pietilä Holmner – BRONS

19 februari – Längdskidor H Teamsprint – SILVER

20 februari – Curling D – SILVER

21 februari – Curling H – GULD

21 februari – Alpint D Slalom – Frida Hansdotter – SILVER

21 februari – Alpint D Slalom – Maria Pietilä Holmner – BRONS

22 februari – Längdskidor D 30 km – Charlotte Kalla – BRONS

22 februari – Skidskytte H Stafett 4 x 7,5 km – BRONS

22 februari – Ishockey H – BRONS

22 februari – Alpint H Slalom – Mattias Hargin – GULD

Det är kanske vågat att tro så mycket på Charlotte Kalla redan i det inledande loppet då Marit Björgen har varit så bra även den här säsongen. Men det Kalla har visat prov på, inte minst i klassisk stil, den här säsongen har lyst så mycket av självförtroende att vi kan få se ett klassiskt svenskt guld redan imorgon.

Utan Johan Olssons skada hade han varit given medaljkandidat på alla individuella distanser. Nu är det nästan omöjligt att veta hur han ska kunna prestera, men ett silver på 15 km är möjligt med allt fokus bara på det loppet. Herrarnas stafettmedalj hänger väldigt mycket på om Olsson kan vara med där och göra sig själv rättvisa och Hellner, som inte har lyst på det vis han gjorde förra OS-säsongen och något år därefter kommer inte att försvara sitt guld.

På den alpina sidan ser det så extremt stabilt ut för damerna att två silver och två brons i slalom/storslalom absolut är realistiskt.

Skidskyttemedaljer är den här gången enbart en fråga om herrar. Men där finns det tre killar som kan ta medalj på alla distanser och en stafett där fjärdemannen egentligen är avgörande för medaljframgång. Just på den punkten har det ju senaste åren fallerat rejält.

Sedan kommer curlingen, som vanligt höll jag på att säga, få sina veckor i strålkastarljuset. Det är en sport som vi egentligen bara engagerar oss i när det handlar om olympiska medaljer.

19 medaljer låter helt galet på förhand och det kan likaväl bli 9. Men i tipset finns det egentligen inte ett enda namn som skulle vara den stora överraskningen som OS-medaljör.

Det kommer alltid stora överraskningar och det är dessa som lyft Sverige de senaste gångerna. Det finns ett antal namn som mycket väl skulle kunna ta en medalj om dagen är den rätta: Kajsa Kling, André Myhrer, Calle Halfvarsson, Teodor Peterson, Ida Ingemarsdotter eller Carl-Johan Bergman för att nämna några. Jag skulle kunna tippa någon av alla uttagna freestyle-åkare, men dom har aldrig lyckats leverera i OS tidigare.

Tippade 11 medaljer 2006 blev 14. Tippade 17 medaljer 2010 blev 11.

Om vi hoppas på ett snitt i min felmarginal så tar Sverige rekordmånga 16 medaljer den här gången.