Omar Mustafa – När ändamålen helgar medlen inom socialdemokratin #blogg100

När jag i fredags kommenterade Socialdemokraterna och Omar Mustafa-debatten så gjorde jag nog det utifrån en gravt förenklad bild av verkligheten.

Att det handlar om ett dåligt arbete ifrån ett antal olika delar inom partiet som inte har gjort ett tillräckligt bra förhandsarbete råder fortfarande ingen tvekan om. Det är även fortfarande extremt märkligt hur Socialdemokraterna kan försätta sig i en situation likt denna med tanke på vad som har skett de senaste åren.

Däremot är det inte så enkelt som framhärdats från både socialdemokratiskt håll och från diverse medier som uppenbarligen inte gjort sitt jobb.

Omar Mustafa har avgått från partistyrelsen och har, skulle jag vilja påstå, förnedrats offentligt av sitt eget parti. Som om det inte vore nog så finns det ingen ansvarig som tar bladet från munnen och kommenterar vad som verkligen har hänt. Ingen tar fullt ut på sig ansvaret. Alla stoppar huvudet i sanden och detta gäller från partisekreterare Carin Jämtin till Veronica Palm och ett antal andra personer.

Ulf Bjereld reagerade redan i samband med kongressen över hur valet till partistyrelsen gjordes upp bakom stängda dörrar och hur man fixade och trixade för att få in ytterligare en person. Det är också Bjereld som på ett föredömligt sätt beskriver hur berättigad kritik, som Omar Mustafa sedan svarar på, accelererar till rykten och totala felaktigheter där både framstående socialdemokrater och media har brustit rejält.

När jag på väg till jobbet i morse lyssnade på P1 Morgon så fanns det ingen företrädare för Socialdemokraterna som vågade ställa upp och svara på hanteringen.

Socialdemokraternas partikongress må ha varit den bästa på hur länge som helst, men vad som utspelat sig därefter visar på ett, för socialdemokraterna mycket smärtsamt sätt att man har en lång väg att vandra i den interna omvårdnaden och förmågan att stå för vad man gör.

En annan intressant detalj i sammanhanget är hur Mona Sahlin utan att uppenbarligen ha saklig grund hoppade på drevet. Hon om någon i Sverige borde vara medveten om att det gäller att coola ner, sätta sig in i frågan och hålla sig till fakta.

Det här socialdemokratiska debaclet handlar inte om Omar Mustafa, var han står i olika frågor och hur han eventuellt har agerat på ett tvivelaktigt sätt. Den handlar om hur starka grupperingar inom socialdemokratin som har låtit utnyttja en medlem i sitt spel för positioner inom partiet.

Jag tycker också att ni ska läsa Fredrik Antonsson, Den sjätte mannen, och i första hand den avslutande delen om hur Moderaterna tänker inför valet nästa år där moderater med fel åsikter icke gör sig besvär om man tror sig vilja kandidera på valbar plats.

Med tanke på att det verkar vara nya idéer som ska gälla för att plats i De nya Moderaterna så lär det baserat på nuvarande form i visionsarbetet inte bli många namn kvar…