“En vit jul” gör ingen sommar

Jag kan förstå syftet med IOGT-NTO deras kampanj En vit jul där de vill lyfta en problematik. Barn i vårt land far illa av att vuxna i dess närhet dricker för mycket alkohol. Om detta råder inget som helst tvivel.

Men jag har mycket svårt att på allvar ta till mig och klicka tummen upp på Facebook för deras i mitt tycke moralistiska budskap som går ut på att om vi som vuxna under julhelgen helt avhåller oss ifrån att dricka några snapsar eller någon julöl till julbordet gör något viktigt för alla dessa barn.

Om man tar parti för alla barns rätt till en vit jul så borde man i rimlighetens namn göra detsamma övriga 51 veckor om året. För det handlar inte om att skillnaden går vid några snapsar eller några öl.

De här barnen, som är utsatta för vuxna människors drickande och som är det som kan skada, handlar inte om det måttfulla drickandet utan om det som existerar vecka ut och vecka in året runt under stora delar av deras uppväxt. För dessa barn spelar det ingen som helst roll om du eller jag avstår en julsnaps den tjugofjärde.

IOGT-NTO gör ett viktigt arbete inte minst för att förhindra att människors drickande inte drabbar omgivningen på ett sätt som är mer eller mindre skadligt rent själsligt. Vit jul-kampanjen skulle kunna vara en viktig del av detta om man bara hade låtit bli att koppla det på detta sätt som jag anser är felaktigt.

Det är tråkigt inte minst för att det är ett gigantiskt problem som finns runt omkring oss. Men att sympatisera med utsatta barn i andra familjer genom att själv inte dricka något just vid julen, om man umgås med barn, är inget som hjälper vare sig då eller i längden.

Det som hjälper i längden är om vi är delaktiga och uppmärksammar de som utsätts för detta alltid. Bara det kan vara svårt nog att våga och orka. Problematiken med barn utsatta för vuxnas drickande är större än en vit jul som någons slags avbetalning för ett dåligt samvete.

Här kan ni läsa mina tankar kring samma ämne från 14 december förra året.