Stockholmsperspektivet i svensk politik cementeras av Löfven

Det är nästan komiskt att se hur strömlinjeformad svensk politik är just nu. Säga vad man vill men med Juholt hände det i alla fall något även om det inte handlade om någon nyskapande politik.

Nu har vi Löfven, trevlig och sympatisk, på ena sidan och en Reinfeldt som behöver en vitamininjektion omgående för att faktiskt säga något nytt som kan inspirera. Båda dessa herrar utgår ifrån att slaget står i Stockholm och att det är jobben som är viktigast att hitta lösningar på. Det stämmer säkert, men det saknas perspektiv och idéer som faktiskt kan göra skillnad och som ser till hela landet.

Löfven har lyft Socialdemokraterna från en rekordlåg nivå upp till en helt okej nivå för partiet. Men det händer fortfarande inte mycket nytt på vänsterfronten och sannolikt kommer vi att få vänta ett bra tag till innan det gör så.

En intressant notering att göra är att Socialdemokraterna i halvtid förra mandatperioden, under Mona Sahlins ledning och innan det rödgröna regeringsalternativet såg dagens ljus, låg en bit över 42 procent i Sifos väljarbarometer. Just nu, med lika lång tid kvar till nästa val, har Löfven lyckats spotta upp partiet till 34,3.

Det kommer att krävas nya visioner och idéer för att vinna valet 2014. Frågan är bara vem som ska vakna först – Reinfeldt eller Löfven?