Vilken är den bästa tränings-appen?

Jag har tidigare skrivit om hur tränings-appar  i våra smartphones faktiskt är något som kan bidra till mer motion.

Möjligtvis är min nördiga statistikådra en starkt bidragande anledning, men ända sedan jag på allvar återupptog regelbunden motion 2010 har Runkeeper varit min hjälpreda och en inspirationskälla. Det är där alla siffror finns efter en runda och möjligheten att se hur man utvecklas.

Från att ha varit ganska ensam på Runkeeper så har det successivt fyllts på med människor i min närhet och även vissa som varit skeptiska från början ser nu nyttan och inspirationen av att kunna dokumentera och följa sin träning på ett enkelt sätt.

Jag har sedan i våras kompletterat Runkeeper med en GPS/pulsklocka från Garmin som också dokumenterar mina rundor som jag sedan laddar upp på Garmin Connect och där ännu mer detaljerad information finns och möjligheten att både under rundan och efteråt se hur pulsen har reagerat ett stort hjälpmedel för mig. Inte minst efter en lunginflammation, som jag hade i juni, och de veckor som jag tränat mig tillbaka har kontrollen på pulsen varit en förutsättning för att inte träna för hårt.

Jag hade nog tänkt mig att helt gå över till Garmin Connect, och släppa Runkeeper, men tyvärr känns deras sajt inte riktigt framme än när det gäller möjligheter att koppla ihop andra sajter och på ett bra sätt dela med sig av vad man gör. Så tills vidare är det Runkeeper och Garmin som går parallellt.

Antalet appar som finns att använda vid sidan om Runkeeper är enormt många och det samma gäller olika träningshubbar på nätet som man kan skicka sina resultat till för uppföljning. EndomondoShapelinkNike+, Strava,

Även om Runkeeper är stället som min officiella träningsdata landar på så använder jag också appen iSmoothRun som enbart tar upp träningsdatan, tillsammans med väderdata, under rundan för att sedan sprida den till de portaler man vill och där Runkeeper är en. Andra är Daily Mile, RunningFree Online, TrainingPeaks och TribeSports. På flera av dessa finns även andra hjälpmedel och diskussionsforum.

En av dom bästa finesserna med iSmoothRun är att den har en accelerometer som gör att den fortsätter mäta din runda även om GPS-kontakten försvinner. Det är inte minst bra om man ger sig ut i terrängen där radioskuggan är total mellan varven.

Lifehacker har bland sina läsare genomfört en undersökning för att få fram de fem bästa löpningsapparna för smartphones.

Av dessa är tre nämna ovan (Runkeeper, Endomondo och Nike+) samt två för mig okända sedan tidigare – Zombies, Run som tycks vara en kombination av dokumentation och spel där man förföljs av zombies i sin hörlurar under rundan för att springa fortare och MapMyRun som är en mer traditionell app för att dokumentera vad man gör. Zombie-appen lockar mig inte nämnvärt, men MapMyRun kommer jag att ta en titt på framöver.

Sammantaget kan man säga att om sporren för att börja träna är att på ett enkelt sätt kunna följa sina framsteg i form av km-tider, höjdskillnader och sluttider på olika sträckor så finns det ingen ursäkt om man har en smartphone. Appen springer inte för dig men den springer med dig och inspirerar med km-tider och annat roligt under resans gång.

Det är skillnad mot på den gamla analoga tiden, på 1900-talet, när jag dokumenterade varje runda på papper och följde upp med statistik av alla de slag i mina kollegieblock.