Även fysisk träning integrerar sig med social media

Social media är för somliga detsamma som ett relativt passivt och tillbakalutat sätt att leva sitt liv med en dator eller smartphone på armlängds avstånd.

Det är sant att en dator eller smartphone är goda förutsättningar för nyttjandet av social media, men det är inte på något vis detsamma som att man lever ett passivt liv via portaler, bloggar och appar.

Även sajter som fokuserar på forum och dokumentation av fysisk träning har insett hur man kan integrera sig med och därmed skapa visibilitet för den träning som utförs via appar och kopplingar till andra sociala medier som Facebook, Twitter och Gowalla.

Det finns ett otal olika tjänster att använda när man springer, cyklar, går eller vad man nu gör. Endomondo, Shapelink, Nike+ och Runkeeper är bara några alternativ.

Själv har jag fastnat för Runkeeper där den runda jag springer dokumenteras i deras app och där jag sedan på olika vis, vid sidan om att jag själv givetvis kan följa upp vad jag gjort, kan dela med mig av detta på Facebook, Twitter och min sida på Runkeeper.

När jag är ute och springer, med musik i hörlurarna, så får jag var femte minut en egen statusuppdatering i öronen som talar om hur många minuter jag varit ute totalt, hur långt jag har sprungit och vilken snittfart jag håller. 

Jag har dessutom varit så enormt nördig att jag kopplat på live-funktionen som när jag börjar en runda skickar iväg en statusuppdatering till Facebook och Twitter med en länk där det i realtid går att följa var jag springer och hur fort det går.

image from d.pr

image from d.pr

Jag kan också följa den träning som kompisar genomför.

Exempelvis när Nikke Lindqvist genomför ett antal olika promenader varje dag i #seowalks, som går ut på att han som SEO-konsult ska röra på sig mer och avverka en mil om dagen, något han givetvis också skickar ut uppdateringar om på Facebook och Twitter. 

image from d.pr

Jag hade sprungit oavsett om jag hade kunnat dela med mig av vad jag gör via Runkeeper. Men någonstans sätter det ända lite press på en att inte hoppa över eller slöa runt när man väl är ute.

Transparensen i träningen är komplett och det går definitivt inte att göra som Fredde i Solsidan – stanna och käka korv på vägen utan att det någonstans syns.

För mig som inbiten statistiknörd är Runkeeper en liten övervakare och extra sporre att faktiskt göra det jag tänkt.