Bymentalitet 2 . 0

Exemplen på hur en hätsk stämning och mobbing kan spridas till stora proportioner på internet har varit ganska många den senaste tiden. Vi har Landskrona och Bjästa som aktuella exempel.

När detta sker, en våldtäkt med påföljande mobbing i Bjästa och en grov misshandel av en äldre kvinna i Landskrona som slutar med hennes död, så är internet och olika sociala medier och andra nätverk idag en naturlig plats för mycket av de diskussioner och spekulationer som kommer som ett brev på posten. Det rullar på snabbt och risken att det spårar ur är uppenbar. Spekulationer blir till sanningar som på olika sätt kan skada både individer och rättsprocesser.

Det är ett problem men det är inte ett digitalt problem som kan isoleras till internet och sociala medier. Det är något som i grunden vilar tungt på varje människas eget ansvar. Individen är den som deltar i mobben och spekulationerna och som nyttjar ett annat sätt att gå tillväga än vad som var möjligt tidigare.

Var och en kommer närmare informationen på ett mycket påtagligt sätt och förmågan att hantera denna varierar kraftigt. Men grunden till det hela är människan bakom och precis som jag bloggade om för någon vecka sedan så skapar nätet generellt sett inte
någonting
som inte redan innan finns ett
frö till
. Inte i Bjästa, inte i Landskrona och inte någon annanstans heller. Det finns redan ett underlag för det agerande som förstärks av det vi kan se på internet i olika sammanhang.

Det är inte trevligt att skåda i alla lägen, tvärtom, men det är kanske inte enbart av ondo i det långa perspektivet. Jag tror att det kan hjälpa oss att snabbare uppmärksamma underliggande stämningar och annat som skapar oroligheter i smått och stort i samhället genom att de som står för detta är med och avslöjar sig själva.

De åsikter,det hat och den missunnsamhet som vi tidigare har kunnat ana oss till, eller kanske till och med veta med visshet, har funnits runt omkring oss kan vi i flera fall få upp ögonen för just genom att de som står för detta sätter ord på sina åsikter och därmed är möjliga att mer konkret konfrontera.

Den bymentalitet som vi vet existerat sedan urminnes tider där grannen eller byborna som ler snällt emot dig pratar skit och sprider mer eller mindre illasinnade rykten om dig så fort du vänder ryggen till har till viss del börjat flytta ut på internet. Ju yngre skitsnackarna och ryktesspridarna är desto mer hamnar på nätet.

Det är detta som traditionell media nu i många fall använder för att skuldbelägga internet och sociala medier istället för att analysera de verkliga underliggande problemen. Men rubriker om internets skuld är enklare att skriva än att göra ett gediget journalistiskt arbete.

Det är inte trevligare att det sprids på internet, men det är med rätt metoder från enskilda individer, från ansvarsfull vuxna föräldrar och från olika delar i samhället i mycket hög utsträckning möjliga att fånga upp i ett betydligt tidigare skede än vad som varit fallet tidigare. Bjästa är ett skolexempel på detta.

Byskvaller och grannars illmariga falska leenden har så sakteliga börjat flytta ut på nätet.

Vi ska gemensamt försöka ta tillvara på möjligheterna med Bymentalitet 2.0 istället för att fokusera på internet som roten till något ont. Det behöver inte vara negativt att skåda ondskan och okunskapen i vitögat.

Andra bloggar om , , , , , , , , Intressant.se