Jag vet vad din 14-åring gjorde igår kväll

På stenåldern, när jag var tonåring på 80-talet, så festades det även då om bland 14-15-åringar. Min uppfattning är nog ändå att det inte skedde på samma utbredda vis som det verkar vara idag. Samtidigt så briljerades och överdrevs det säkert en del om hur full man hade varit och hur cool man tyckte att man var. Skillnaden mellan då och nu är dock enorm i ett avseende, nämligen hur man delar med sig av sitt liv, sitt festande och sina kompisars dito.

Idag sker det mer eller mindre live på nätet, rakt ut till den som vill läsa det hela. Det är bilder ifrån förfest, fest och efterfest. Det är ingående beskrivningar av vad de själva har gjort och vad deras kompisar har hittat på. Och allt detta finns i många fall fullt öppet och tillgängligt för både kompisar, de egna föräldrarna och kompisarnas föräldrar och för vem som att studera.

Sannolikt är det så att dagens tonåringar i merparten av fallen med råge överglänser sina föräldrar i kunskapen om internet och alla dess olika delar. Ungdomarna har stenkoll på tekniken men de har fullt naturligt inte samma koll på konsekvenserna av sitt agerande. Det är här den problematiken finns som Linda Skugge idag tar upp i en debattext i Expressen där hon uppmanar föräldrar att läsa sin barns fyllebloggar.

För inte speciellt många år sedan var en förälder tvungen att följa sina barn och kontrollera vad de hade för sig rent fysiskt. Det samma gäller idag samtidigt som de har sina egna barns och deras kompisars olika bloggar och bilddagböcker att tillgå i sin omsorg om sin ungdom. Om dom vet hur man gör vill säga.

Vi har på senare tid läst om att ungdomar i högre grad hänger på andra sajter än Facebook av den enkla anledningen att fler och fler äldre, mammor och pappor, hittar dit och i många fall kanske studerar vad deras barn ägnar sig åt. Det kan möjligtvis vara ett tecken på att tonåringarna till viss del försöker sopa igen spåren efter sig, eller rättare sagt, inte lämna några spår efter sig på den arena där deras föräldrar befinner sig. De har helt enkelt insett att de inte vill befinna sig på samma fest som morsan och farsan.

Det handlar dels om okunskap om hur själva tekniken fungerar, men samtidigt anser jag att det är ett svepskäl. De enda gångerna som det sker en reaktion är när något smarthuvud uttalar som om hur farligt det är på internet och hur illa det kan gå för ungdomar som använder olika tjänster. När det väl har lagt sig slumrarna föräldrarna in igen och återgår till att själva kolla in Youtube som de precis har lärt sig existerar.

Grejen är den att dagens föräldrar måste lära sig att på ett ungefär veta vilka sajter deras barn använder och framför allt hur de använder dom. Det kan i många fall vara lika viktigt för att bemästra sina tonåringar och veta i vilket sällskap de omger sig med, som att vandra omkring på stan för att hålla koll. Den tekniska utvecklingen har lett till ett helt nytt sätt att uppfostra sina barn när de knep och kommunikationsvägar som varit ungefär lika under en rad av decennier under 1900-talet nu ter sig på ett helt annat vis. Det viktigaste att komma ihåg är att det i grunden inte farligt utan snarare enormt utvecklande och positivt.

Många har ett larm hemma som ska hindra ifrån inbrott och andra otrevliga överraskningar. Nästan alla har minst en dator som deras barn använder dagligen men de har väldigt liten koll på hur den används, vilka budskap som sprids och vilka konsekvenser de faktiskt kan hantera på ett bättre sätt med den gratisinformation som finns tillgänglig om deras barns dagliga förehavanden.

Det handlar inte om att med Gestapo-metoder i detalj kontrollera vad barnen har för sig, men det handlar om föräldraansvaret att uppfostra och ta hand om sina barn. Det handlar om något som deras barn, medvetet eller i ren okunskap, fläker ut om sig själva och andra på internet. Ingen enkel match på stenåldern och säkerligen inte något enklare idag, men likt förbannat ett ansvar som måste tas utan att sticka huvudet i sanden och inte ens ta till sig en liten gnutta av barnens hemmaplan 2009.

Problematiken med hur man hanterar information om sig själv på internet är nu inte isolerat till dagens tonåringar. Den finns hos många som både är 20, 30 och ännu äldre än så. medvetenheten om vad de delger världen och hur detta kan användas av alla är mycket dålig. Men det är en annan sida av myntet. Där handlar det om myndiga personer som helt enkelt inte förstår bättre.

Det är inte konstigt att det som sker nu verkligen händer. Det är sannolikt omöjligt nu, precis som tidigare, att snappa upp nya sätt att agera och kommunicera hos en generation som fullkomligt naturligt till största delen uppfostras utifrån en karta som stämmer mer överens med den verklighet som redan har passerats. Men likt förbannat handlar det nu precis som förr om att så snabbt som möjligt försöka att förstå och så gott det går lära sig detta för att kunna stödja och lotsa sin barn på en något krokigare väg in i framtiden.

Avslutningsvis så är det ändå så att en kontroll över sina barns aktiviteter på internet är givetvis viktig, men det är trots allt fortfarande helt andra saker som är grunden för det hela. Koll på bloggar, forum och andra sajter är bara en del av det hela och kan ge en fingervisning men ersätter inte den fysiska delen och samtalen med sina ungdomar. Det handlar om att vara den där föräldern som säkert uppfattas som extremt otrevlig mellan varven av den tonåring som helst av allt vill gör allt på eget vis.

De flesta är trots allt i efter hand tacksamma över sina pain i the ass-föräldrar som i alla fall försöker hänga med och gör vad som är möjligt för att lotsa dom ut i livet.

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se