Hur låg lön skulle du acceptera som statsminister?

Jag har funderat lite mer efter den LO-rapport om ökande löneskillnader mellan industriarbetaren och vad man kallar makteliten som presenterades igår.

Personligen tycker jag att det är ganska ointressant hur mycket de här 198 personerna som LO har använt egentligen tjänar.

Det jag däremot skulle vilja veta är hur mycket människor i allmänhet skulle nöja sig med att tjäna i månaden med den typen av arbete som många högavlönade personer har.

Jag vet att det finns dom som tycker att Fredrik Reinfeldts lön på 131 000 kronor i månaden. Det finns garanterat många som tycker att arvodet på 54 500 kronor i månaden för att vara riksdagsledamot är på tok för mycket.

Åsikter om löner finns överallt hela tiden. Från några hundralappars skillnad på samma arbetsplats till avundsjuka gentemot en bekant som tjänar för mycket eller till den nästan hatiska uppfattningen som finns mot de som tjänar riktigt mycket pengar.

Frågan är bara hur mycket anser den som klagar på maktelitmänniskans 400 000, Reinfeldts 131 000 eller riksdagsledamotens 54 500 i månaden att de egentligen skulle tjäna? Hur sker bedömningen av en orimlig lön? Vilka grunder finns för att ifrågasätta att landets statsminister tjänar det han gör?

Jag skulle gärna vilja veta vad "Svensson" anser att det är värt i lön att mer eller mindre lägga all vaken tid på sitt jobb och i princip aldrig vara ledig.