Tack för billiga hushållsnära tjänster

Från 1 juli blir det 50 procents skatteavdrag på det som så fint kallas hushållsnära tjänster. Äntligen skulle jag vilja säga!

Det är bra för de svenska hushåll som kommer kunna använda detta för att styra upp sin idag många gånger stressade tillvaro. Det är också bra för alla som nu startar nya företag för att konkurrera om den nya marknaden som öppnar upp sig.

På någon av nyhetssändningarna igår informerades det att det just nu startas fyra nya företag inom städbranchen varje dag. Det låter som väldigt många och det kommer givetvis att vara nyföretagare som inte kommer att lyckas i den tuffa konkurrensen.

Jag håller med om näringsminister Maud Olofsson när hon säger att det var en glädjens dag igår när hon och Anders Borg presenterade förslaget. Givetvis är det inte alla som ser det som en glädjens dag och lika givetvis finns det då en del socialdemokrater som har uttalat sig.

En av dessa är Veronica Palm (s), ledamot i skatteutskottet, som säger att "man påstår att detta kan främja jämställdheten men det är tvärtom kvinnofientligt. Ett sätt för medelklasskvinnor att köpa sig fria från att ta jämställdhetsdiskussionen med sina män."

Det är också ett sätt att vända på det. Ett socialdemokratiskt sätt. Personligen anser jag alltså att det är alldeles utmärkt, även ur ett jämställdhetsperspektiv. Att sedan alla familjer ändå inte kommer att kunna låta någon städa, klippa gräset eller vad det nu än kan vara är tråkigt, men inte ett argument emot genomförandet.

Att medelklasskvinnor skulle slippa ta jämställdhetsdebatten med sina män känns också som ett dåligt argument. Den undersökning som SVT:s rapport låtit göra visar att hushåll med betydligt lägre lönenivåer ser positivt på förslaget:

"I en SVT-undersökning (1/2) svarade till och med hushåll som
tjänade mindre än 150 000 kronor per år att de kunde tänka sig att köpa
städtjänster om dessa

i enlighet med regeringens val­löfte
beskattas lägre så att priset faller med 50 procent till 150 kronor per
timme."

För mig personligen, som förmodligen lönemässigt får räkna mig till den där medelklassen, handlar detta om att jag som redan klarat av jämställdheten med min fru  om en möjlighet. Jag ser till att städa varje vecka året runt och klipper gräset flertalet av gångerna varje sommar och kan nu, om jag vill, betala någon 150-175 kronor per timme för att göra detta någon, många eller alla gånger.

Istället kan jag ägna mig helhjärtat åt min familj.

Jag ser detta likvärdigt med ROT-avdraget för renoveringar i vårt hus som har funnits. Det har inneburit att jag har sluppit att göra vissa saker själv därför att det varit ekonomiskt mer fördelaktigt att anlita ett proffs. ROT-avdraget har varit en socialdemokratisk politik för att stimulera arbetsmarknaden, ge företag arbete och faktiskt ge många män lite lugn och ro från arbete de i många fall annars hade utfört själva.

Här har vi en politik som enligt Veronica Palm i första hand handlar om att medelklasskvinnor slipper städa och ta debatten med sina män om jämställdheten.

Jag slapp renovera mitt hus själv och det tackar jag socialdemokraterna för. Nu slipper jag teoretiskt sett att städa samma hus varje vecka och det tackar jag vår nya alliansregering för!

Andra bloggar om: , , , , , , , Intressant.se

Comments are closed.