Trygghet och långsiktighet i ekonomin

De flesta av oss vet att vi lever i en tid med låg ränta och förmånliga möjligheter att låna pengar både till stora viktiga investeringar och till sådant som kanske inte alls borde ske med lånade pengar.

Pendeln har svängt kraftigt ifrån hur man för bara någon generation sedan såg på vikten av att inte sätta sig i skuld utan istället ha en buffert och att spara pengar innan man använder dom.

Personligen är jag en stor del av den här utvecklingen och har under mitt vuxna liv till större delen levt med lån av mer eller mindre stor summa. Under yngre år kunde det handla om att konsumera mot avbetalning. Det kunde vara en tv eller en soffa likaväl som att ett lån vid ett bilköp givetvis var nödvändigt. Mycket av detta skedde också under en tid när räntan var allt annat än nära noll procent.

I takt med ökad inkomst och andra förändrade förutsättningar så har just konsumtionsdelen med någon form av lånade pengar försvunnit men att har varit belånad har varit en vardag under alla år fram tills nu.

Sedan finns det givetvis tillfällen som gör att man inte får ihop det hela under en kortare period och då gäller det givetvis att ha en bra strategi och plan för att lösa även detta så att paniken inte tar överhand och att man hamnar i en ond spiral. I ett sådant läge måste man veta att vända sig rätt för att få en trygg och bra lösning som inte äventyrar ens situation under lång tid.

img_9088

På sätt och vis ger en ökad inkomst också en frihet att veta att man kan betala för sig vilket jag tror för många innebär att man ”utnyttjar” både en stor inkomst och möjligheten att handla på kredit med resultatet att det, trots förutsättningar, ändå inte finns någon buffert eller sparade pengar att tillgå när så krävs och den dagen räntan åter igen blir en faktor att på allvar räkna med så kommer en oerhört bister vardag att inträffa för många.

Jag tror att en av dom viktigaste sakerna att utbilda sig själv och sina barn om är att skapa en ekonomisk tillvaro där inkomsten avgör utgiften i mycket högra grad och att de där sparade pengarna verkligen finns där för att bygga en stabilitet och en trygghet i tillvaron.

Just detta är en möjlighet som vi i vår familj verkligen har skapat för oss själva den här vintern. Vi har sålt vårt hus, hyr en lägenhet och har för första gången på evigheter inte en enda skuld till någon. Istället har vi en bra plan för att spara pengar och framför allt veta att de stora oförutsedda utgifterna inte längre kan dyka upp på samma sätt som tidigare.