Sport och politik

Folk försöker ofta separera sport och politik, men som tur är finns det dem som vägrar detta och fortsätter att uppdaga hur många sportevenemang är sammankopplade med inhumanitära besluttaganden samt utföranden som förstör människors liv. Hur sport och politik hör ihop blir allt mer uppenbart under stora sportevenemang som OS, VM och EM. Det är under sådana här evenemang som allmänheten kan nå ut med sina ståndpunkter genom att ge stöd åt befolkningen i de länder som har lidit av en elitistisk regering.

Hur kan jag visa mitt stöd?

Du kanske tror att du står upp mot korrupta regeringar genom att fullständigt undvika sportevenemang, men det finns mer proaktiva sätt att visa ditt stöd. Ett sätt är att ge stöd åt länder som inte deltar i inhumana handlingar och om du gillar att betta på dina favoritlag och sportpersonligheter så kan du använda sidor som Betway för att visa att du är på samma sida som etiska nationer genom att enbart lägga bets på dessa lag.

Tidigare evenemang

Genom att researcha tidigare evenemang, så som VM 2010 i Sydafrika och sommar-OS 1988 som hölls i Seoul så blir det uppenbart hur långt en regering kan gå för att se till så att deras land och värdstäder är i presentabelt skick.

Under VM 2010 så tvingades hemlösa medborgare bort mot utkanterna av värdstäderna. Många arresterades utan rättvis behandling för att hålla dem borta från turister som kanske skulle känna sig obekväma av deras närvaro.

Folket i Seoul led av otroliga mängder av störningar och dålig behandling när deras ledare bestämde sig för att vräka 15% av befolkningen för att kunna ge plats åt nya olympiska byggnader och platser. Detta innebar att 48,000 hem revs, enbart för de olympiska spelen. Dessvärre är sådana här händelser inte ovanliga och det är upp till sportfans världen över att uttrycka sina åsikter mot regeringarna som tillåter sådana här hemskheter, och att alliera sig med de länder som inte är involverade med detta slags totalitära beteende.

Förutom EM är det också värt att ha framtida sportevenemang i åtanke när man väljer vilka lag man ska stödja. Media har redan pratat om bekymmer vad gäller bristen på mänskliga rättigheter i Qatar inför VM 2020. Fifa har redan blivit kritiserade för dess misslyckande att skydda migrerande arbetare i Brasilien och Ryssland, men Qatar har visat sig vara värst av alla när det kommer till mänskliga rättigheter. Fifa har dock nu börjat ta till åtgärder för att säkerställa att de som bestämmer i Qatar stärker regleringar väd gäller hälsa och säkerhet.

Dags att agera

Med all denna information tillgänglig för allmänheten så är det upp till oss att bevisa att sport och politik är till sin natur sammankopplade och att de båda är beroende av folkets röst. Sportfans måste ta ansvar och visa att så länge som det finns orättvisor så kommer vi sträva mot att göra våra röster hörda.