Medaljregnet kan börja falla över Sverige
Inför vinter-OS för fyra år sedan tippade jag att Sverige i bästa fall skulle göra ett rekord-OS med 2 guld, 5 silver och 6 brons och mitt realistiska tips sa att det skulle bli 2 guld, 6 silver och 3 brons.
Resultatet blev över allas förväntan och slutade med 7 guld, 2 silver och 5 brons.
Inför OS i Vancouver om några dagar så finns det en del som i alla fall talar för möjligheten till en upprepning i antalet guld när våra stora stjärnor just nu visar lysande form. Samtidigt så krävs det en del tur och timing för att lyckas just den där dagen.
Allra mest stabil är Helena Jonsson. Hon kommer, tillsammans med Anna-Carin Olofsson-Zidek, att tävla i fyra individuella lopp och en stafett. Om inte Jonsson blir sjuk eller totalt klappar igenom mentalt så kommer hon att som minimum plocka hem två medaljer. Tipset är ett guld och ett silver.
Olofsson-Zidek kan säkerligen ta ytterligare en OS-medalj att lägga till de från förra gången. Jag tror på ett guld i distansloppet och ett brons på inledande sprinten.
Medaljer för någon av herrarna i skidskytte skulle vara en stor överraskning.
I längdspåren i övrigt finns det en rad olika möjligheter. Frågan är vilka som är de realistiska medaljörerna? Markus Hellners största chans är på inledningsdistansen 15 km fritt.
Hanna Falk har visat att det inte var en engångsföreteelse när hon vann i Düsseldorf när hon för nån vecka sedan kämpade ner Petra Majdic på ett brutalt sätt. Hennes frågetecken nu är en skadad ljumske.
Emil Jönssons största hinder mot att ta en medalj är sannolikt han själv och de incidenter han ständigt försätter sig i. Tipset i sprinttävlingarna, i individuell och teamsprint är att Hanna Falk tar ett silver individuellt och ett silver i team. Emil Jönsson upprepar Björn Linds bravad från 2006 med guld både individuellt och i teamsprinten med Markus Hellner eller Björn Lind.
I övrigt i längdspåren så kan det nu vara dags för Charlotte Kalla att ta sin första medalj på seniornivå – om hon lyckas stå på benen. Ett brons på inledande 10 km och ett silver i damstafetten är realistiskt. För herrarna kan det kanske bli en bronsmedalj om någon av killarna lyckas optimalt.
Anja Pärson visar att hon är på väg emot en form som återigen kan lova medaljer och André Myhrer visar att han eller Mattias Hargin kan ta en medalj.
Förväntningarna för hockeylaget är nog mindre än vad som varit fallet på många år, sedan NHL-proffsen började vara med, och det kan gå hur som helst. Samtidigt vet vi att svenska lag som slår ur underläge brukar kunna lyckas bra. Att vi inte har samma fixstjärnor som för fyra år sedan kanske inte är någon nackdel. Ny guldfinal med silver som resultat?
I övrigt handlar det om sporter där jag inte har speciellt bra koll alls, men samtidigt brukar curling, snowboard och vad det nu kan vara resultera i några silver- eller bronsmedaljer.
När jag räknar mig igenom programmet kommer jag fram till 37 olika medaljchanser som var och en inte hade varit någon sensation.
Bryter man ner det till en realistisk utdelning baserat på hur form och säsong har sett ut så landar jag i ett förhandstips som slår det från 2006 med hästlängder och som medaljmässigt även klår utfallet från Turin.
Så här ser det ut i kronologisk ordning:
13 februari – Skidskytte D 7,5 km – Helena Jonsson SILVER
13 februari – Skidskytte D 7,5 km – Anna-Carin Olofsson-Zidek BRONS
14 februari – Alpin Superkomb D – Anja Pärson SILVER
15 februari – Längdskidor D 10 km – Charlotte Kalla BRONS
16 februari – Skidskytte D 10 km – Helena Jonsson GULD
17 februari – Störtlopp D – Anja Pärson BRONS
17 februari – Ind sprint D – Hanna Falk SILVER
17 februari – Ind sprint H – Emil Jönsson GULD
17 februari – Ind sprint H – Björn Lind BRONS
18 februari – Skidskytte D 15 km – Anna-Carin Olofsson-Zidek GULD
22 februari – Teamsprint D – SILVER
22 februari – Teamsprint H – GULD
24 februari – Längdstafett H – BRONS
25 februari – Längdstafett D – SILVER
27 februari – Curling D – GULD
28 februari – Längdskidor H – Johan Olsson SILVER
28 februari – Ishockey H – SILVER
Detta skulle i så fall innebära 5 GULD – 7 SILVER – 5 BRONS
Det känns faktiskt som om antalet guld kan vara i underkant. Det finns utrymme för våra absoluta stjärnor att till och med lyckas bättre!
Om inte medaljerna ramlar in enligt ovanstående tips så finns även fullt realistiska möjligheter i flera grenar för några av ovanstående deltagare och i en rad andra fall som Markus Hellner, André Myhrer, Anna Haag, stafett-lagen i skidskytte, Maria Pietilä-Holmner, Anders Södergren, Carl-Johan Bergman, Björn Ferry, curlinglaget för herrar och ett antal ytterligare.
Inför Turin 2006 var det extremt kaxigt att tippa så som jag då gjorde. Då blev det ett solskens-OS. Om ett ännu kaxigare tips den här gången går hem, och kanske även överträffas, vore nästan osannolikt. Risk för bakslag och besvikelse är uppenbar.
Sedan vet vi att det kommer att ske skandaler under OS, av större eller mindre art, där vi redan ser en liten sådan från Wada när man säger att det finns 30 aktiva som stängs av från OS misstänkta för doping, men utan att avslöja vilka det handlar om för att de måste få chansen att överklaga. Varför inleda ett OS med en sådan öppning för spekulationer?
För övrigt är det enda vi kan vara säkra på att Norge kommer att göra ett betydligt bättre OS den här gången än 2006. Det kanske blir en kamp om bästa nordiska land den här gången…
Andra bloggar om anja pärson, anna-carin olofsson-zidek, emil jönsson, helena jonsson, sport, vancouver, vinter-os,
Intressant.se