Det är i första hand kompetens som behövs i omsorgen
Stefan Löfven var eld och lågor när han igår presenterade partiets “äldrelyft” som ska ge 20 000 unga traineejobb i omsorgen av äldre och funktionshindrade.
Det är lovvärt att ha ambitioner att finna jobb för den stora skara unga som inte har ett jobb att gå till. Det är också lovvärt att försöka finna lösningar på ett område med problem.
Men det finns en logisk lucka i det hela. Det finns nämligen redan idag möjlighet för alla dessa ungdomar att ta sig an en plats på omsorgsprogrammet och att under en 3-årig utbildning skapa sig den kompetens som krävs för att jobba i denna omsorg. Problemet är bara att det finns ett genuint ointresse av att söka sig till den här utbildningen och med gårdagens vallöfte dräneras intresseskaran till utbildningen ytterligare när det helt plötsligt skapas en genväg till yrket.
Det är en jäkla skillnad mellan att se det framtida behovet i omsorgen och att se det som ett framtidsyrke.
För att skapa grunden för att det ska ses som ett framtidsyrke, och något drägligt för alla som redan jobbar där att fortsätta göra, så är det betydligt mycket mer som krävs än ett ihåligt vallöfte. Orsaken till att det finns ett stort ointresse av att redan idag utbilda sig till undersköterska är givetvis under vilka villkor jobbet sedan ska utföras.
Det är obekväma arbetstider, i en dålig miljö, med låg betalning på ett jobb med låg status och med små möjligheter att på något vis påverka sin egen vardag.
Sett till den beskrivningen är det inte svårt att förstå varför det finns ett ointresse. Om det fanns ett genuint intresse från Socialdemokraterna, eller något annat parti för den delen, att lägga grunden för att ett jobb i omsorgen lyfts upp, till den nivå som prestationen förtjänar, så måste lönerna upp samtidigt som arbetsmiljön kravlar sig upp från det träsk den alldeles för ofta befinner sig i. Om det lyckas, och tillräckligt många med rätt kompetens finns på varje arbetsplats, så kan man därefter tänka sig att låta outbildade ungdomar avlasta den kompetenta personalen.
I omsorgen av äldre och funktionshindrade är det precis som i alla annan verksamhet – om det inte finns tillräckligt många med kompetens, som har tid att styra upp och hantera verksamheten, så blir det mycket sällan något gott som kommer ut av det hela. Uppmuntra gärna engagemang, överväg gärna förslagen på praktiska lösningar och ha en bra dialog med med alla i en personalstyrka. Men tro aldrig att det räcker för att väga upp bristen på ren yrkeskompetens.
En intressant detalj i Socialdemokraternas förslag är att stödet på 75 procent av lönen under ett år som gäller för anställningen även gäller för privata aktörer i de kommuner där driften är konkurrensutsatt. Man ska tillsammans med parterna säkerställa en sund balans mellan traineejobb och ordinarie personal så att handledningen och kvalitén inte på något sätt blir lidande.
Med tanke på den stora debatten om privata aktörer inom välfärden så känns just den delen extra intressant sett ur perspektivet att bilda regering. Att med statliga medel “göda” privata välfärdsföretag med pengar för att ta in outbildade ungdomar under ett år låter inte som något som i alla fall Vänsterpartiet kommer att vara med och genomföra. Om dom nu ska ingå i en regering. Om Socialdemokraterna ens tänker sig regera med något annat parti?