Ett litet steg för svensk media – ett stort steg för Borås Tidning
Borås Tidning är min lokala tidning och jag har under alla de 6 år jag har skrivit på den här bloggen har jag saknat deras förmåga att ta till sig alla de nya möjligheter att kommunicera med läsarna som har kommit fram.
Det har varit en avvaktande inställning och en rädsla och oförmåga att förstå vad som är möjligt. Svar från deras ledande företrädare har fått tjatas fram och när svaren väl kommit har det varit innehållslöst och utan relevans i förhållande till alla jämförbara kollegor både i landet och inom samma mediekonsern, Gota Media, som Borås Tidning tillhör. Senfärdigheten har helt enkelt varit slående
Redan när Stefan Eklund deklarerade sina tankar som ny chefredaktör för Borås Tidning uttryckte jag mina förhoppningar.
Nu har Eklund bjudit in läsarna att delta i ett förändringsarbete av tidningen som ska vara klart till den 14 maj. Denna inbjudan fanns med i gårdagens pappersupplaga och återges delvis i Stefan Eklunds nystartade blogg Chefredaktörsbloggen.
Idag utvecklar han sina tankar i tidningens ledare. Journalistik för en ny tid är rubriken och den innehåller ännu mer av det jag vill höra och som verkligen gör att man kan se framemot att något faktiskt sker med tidningen.
Vi journalister är inte ensamma om att tolka världen längre och det är förstås både glädjande och demokratiskt föredömligt. Det finns all anledning för dagstidningarna att prioritera en fungerande dialog med sina läsare. I det samspelet hittar vi förmodligen framtidens journalistik.
[…]
En mycket intressant studie, i form av en kvantitativ undersökning, som har gjorts vid Handelshögskolan i Stockholm presenterades med en debattartikel i SvD (5/2) och ifrågasätter det gängse perspektivet på nätkommentarers värde. […] Ska man tro studien så har alltså den ökade öppenhet gentemot läsarna som tidningarna har visat de senaste åren skett på bekostnad av redaktionernas trovärdighet och självklara kvalitetsstämpel. Vi är inte ensamma sanningssägare längre. Vår kvalitet är ifrågasatt. Och visst, så är det. Men är det inte en möjlighet snarare än ett hot?
Att stänga kommentarfunktion, som Hultkvist och Sunnerholm menar att redaktionerna ändå borde fundera på att göra, är ingen lösning för framtiden. Istället måste vi erövra våra läsare på nytt, varje dag, med varje text, på nätet, i papperstidningen, med det vi är bäst på – journalistik. Jag kan inte tänka mig en mer upplyftande utmaning.
Intentionen från Eklund är mycket bra och om tidningen lyckas nå upp till detta handlar det om en smärre revolution jämfört med hur det har sett ut.
För oavsett vilka mål man sätter upp så handlar det också om att få med alla de journalister och ledande företrädare på tidningen som så här långt inte har visat speciellt stort intresse eller förmåga att visa förståelse för hur en modern kommunikation med läsarna borde se ut.
Det handlar om att gå ifrån att på sin höjd klara av att besvara mailfrågor efter mycket tjat till att dagligen klara av att kommunicera med läsarna i ett löpande flöde om dagsaktuella frågor.
Det handlar om att tidningens nöjeskrönikör Eric Klefberg inte kan blockera andra twittrare på grund av att han tycker att det är lite jobbigt att få frågor som inte enbart stryker medhårs och dessutom sedan inte svara på vilken orsaken till blockeringen är.
Det handlar helt enkelt om en helt annan syn på den moderna konsumenten av nyheter och hur väldigt mycket som idag vänds inåt till den 14 maj måste vändas utåt och öppnas upp i en transparent dialog med läsaren.
Stefan Eklunds ord i dagens ledare stakar ut en väg mot detta och nu återstår arbetet att nå dit.
För mig handlar det om att fylla ett lokalt utrymme i mitt bloggande och intresse för det dagliga samtalet om aktuella frågor. Det är inte så att intresset saknas var sig nu eller tidigare, men spänningen och det roliga i att skriva om något som Borås Tidning tar upp har varit begränsat av den enkla anledningen att dörrarna mellan deras artilar och mina tankar är och har varit mer eller mindre helt stängda. Inte så att det saknats möjlighet att kommentera på bt.se, men något snabb återkoppling till vad jag skriver har inte funnits.
De alldagliga läsarna av bt.se har ingen aning om att det finns ett engagemang och en annan syn på saken på allt mellan himmel och jord som Borås Tidning rapporterar om.
Ja, det finns ju kommentarsfält och en insändarsida där det publiceras ett urval av läsarnas tankar som tidningen väljer och klipper i, men den moderna varianten på insändare saknas det helt återkoppling till. Detta utgår jag ifrån är en fullkomlig självklarhet att etablera på Borås Tidning snarast.
Vid sidan om detta handlar det om att journalisterna bakom alldagliga artiklar och krönikor i betydligt högre grad än i dag öppnar upp sin dialog med de läsare som engagerar sig i vad som skrivs. Inte blockera och tiga ihjäl det som kanske känns lite jobbigt.
Jag vill kunna etablera en betydligt mer lokal prägel på delar av mitt bloggande där lokala politiker, affärsinnehavare eller idrottsföreningen har möjlighet att veta vilka tankar som finns utanför den innersta kretsen.
Det finns också en viktig roll att spela i att lyckas bredda sig i de områden utanför själva Borås stad. Det är exempelvis inte någon som helst självklarhet att invånare i Bollebygd, där jag bor, läser Borås Tidning.
Inflyttningen och befolkningsökningen i Bollebygd består till mycket stor del av människor som flytter in från väster, Göteborgsregionen, och deras naturliga läsning är i de flesta fall Göteborgs-Posten. Om Borås Tidning vill behålla och stärka greppet om läsarna i Bollebygd krävs en större insats än idag för att lyckas med detta.
Det är där mina stora förhoppningar om den förändringsprocess som Stefan Eklund har initierat på Borås Tidning ligger.
Ett tips på hur man inte ska lägga upp sin framtidsstrategi finns att läsa i det i veckanaktuella exemplet där Katrineholms-kuriren gjort det mesta fel.
I en framtida version av bt.se hade nu det här inlägget kunnat fångas upp av sajtens läsare direkt på Stefan Eklund blogg, vid den ledare han skriver idag och intill Eric Klefbergs sida som nöjeskrönikör. Men detta får vänta till den 14 maj. Jag skickar ett mail till Stefan istället…
Läs även andra bloggares åsikter om borås, borås tidning, bt.se, bollebygd, stefan eklund, media, samhälle, dialog, debatt