The Americans – en bortglömd diamant i TV-djungeln

Jag brukar har ett par olika serier igång samtidigt som jag antingen följer vecka efter vecka eller som jag bulk-tittar på via streamingtjänster.

Efter att ha avverkat alla avsnitt av riktiga långkörare som Sons of Anarchy, Bron och en rad andra serier så har jag börjat på flera som inte riktigt har fastnat och lockat till fortsatt sträcktittande. Narcos och River har inte fått mig fast alls.

Men en som lyckats är The Americans som jag tror är lite missad av publiken både i USA och här hemma. Den har på nåder fått göra nya säsonger och just nu pågår den fjärde i USA.

Det handlar om ett par som bor i USA under täckmantel. De är ryssar som arbetar som spioner sedan unga år och bor i en amerikansk villaförort med sina två barn. Officiellt arbetar de på resebyrå men allt annat är så långt ifrån en hårt arbetande vanlig amerikan man kan komma.

Allt utspelar sig under 1980-talet och det kalla kriget. Deras granne arbetar på FBI och allt kretsar parallellt mellan deras vardag.

Den kvinnliga huvudrollen spelas av Keri Russell som är mest känd för serien Felicity som gick på 90-talet. Den här rollen skiljer sig på alla plan ifrån vad hon gjorde en gång på 90-talet

the-americans

Att The Americans har pressen på sig att prestera tycker jag märks. Varje säsong blir skarpare och bättre och den fjärde som just nu pågår är den absolut bästa av dom alla. Detta har nu lett till att man redan fått klart att göra säsong 5 och 6 som blir den avslutande i serien och som kommer att visas 2018.

Utan att avslöja något för er som inte sett serien alls så ökar komplikationerna i de ryska spionernas tillvaro successivt med att åren går på 80-talet och att deras barn blir större.

De grova dragen i berättelsen är hela tiden kopplad till vad som verkligen skedde under 80-talet. Sovjets krig i Afghanistan, Reagans ordkrig och fokus på stjärnornas krig och den utveckling som sakta men säkert leder mot en större öppenhet i Sovjetunionen. Allt detta vävs samman med rena existensiella frågeställningar som kommer upp till ytan.

Har ni inte sett The Americans så finns de tre första säsongerna på svenska Netflix. Den fjärde får man söka sig fram till på bästa sätt…