Sockerbolag står bakom “faktabroschyr” om socker och hälsa som används i skolan

Man upphör aldrig att förvånas över hur illa det är ställt med källkritik och vilken information man väljer att använda och även sprida som kunskap i skolan.

Ett sötare blod uppmärksammar i ett inlägg det faktum att den mest beställa broschyren från utbudet.se, som distribuerar gratismaterial till skolor, är den som heter “Fakta om socker & hälsa”.

Låter i grunden som något mycket viktigt i tider när just sockret är en nyckel i att hejda den påverkan det har på vår hälsa. Problemet är bara att broschyren är gjort av Nordic Sugar vars affärsidé är att tjäna pengar på att sälja sina sockerprodukter.

socker

Man behöver inte vara någon Einstein för att räkna ut att Nordic Sugar inte är bäst på att skriva en balanserad broschyr om socker och hälsa. Trots detta är den alltså den mest beställda broschyren till landets skolor och Ett sötare blod har gått igenom den och kommit med ett antal högst relevanta invändningar som man satt ner i ett mail till utbudet.se. Ett exempel från genomgången:

Sidan 21. Rubrik: Kan man få diabetes av att äta socker?

Här tycker jag att Nordic Sugar kan stryka all rappakalja. Framförallt formuleringen: ”Tidigare trodde man att diabetiker inte tålde den minsta gnutta socker. I dag vet man att personer med välreglerad diabetes kan inta upp till 50 gram tillsatt socker om dagen fördelat på dagens måltider.”

Istället kan de börja resonemanget på denna sida med: Modern forskning tyder på att svaret på denna fråga är JA! Sedan kan de lägga ut texten om hur socker verkar orsaka fettlever, vilket i sin tur rubbar kroppens ämnesomsättning. Man får bukfetma och diabetes, som ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, cancer och demens.

Jag vet. Det blir ingen rolig lektion detta, men livet är inte alltid roligt.

Nu finns det ju ingen studie på hur mycket av materialet som används i skolan eller på vilket vis det används. Men bara det faktum att detta är den mest beställda broschyren är tillräckligt allvarligt för att ifrågasätta källkritik och förmågan att inte gå ärenden åt företag som bara har ett enda syfte med det hela.

Detta är inlägg 88 av 100 i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 2016-03-01.