Apartheid på en svensk skola 2016

Det är på ett vis svårt att ta in det man läser samtidigt som det, om man bara gör en paus och funderar realistiskt, är helt i linje med så mycket annat just nu.

bus-trapani

En svensk skola, i Ronneby i Blekinge, har efter påtryckningar från upprörda föräldrar sett sig tvingade att flytta den skola för flyktingbarn som skulle funnits på skolan. Det hela beskrivs så här i tidningen Sydöstran:

Klassrummen, på tredje våningen, renoverades. Allt flöt enligt planerna – ända tills föräldrar med barn i friskolan Thoren Framtid blev varse vad som var på gång: deras lågstadiebarn skulle tvingas dela entré med de nyanlända barnen.

Friskolans rektorer hade inte haft några invändningar mot att deras hyresavtal skrevs om, vilket förutom entrén eventuellt kunde innebära att toaletter på bottenplanet användes av nyanlända barn på väg upp till sina lokaler, där det för övrigt också finns toaletter.

Men trycket ökade från föräldrarna under våren. Fastighetsägaren Soft Center blev nedringd av föräldrar som sa att det bara inte fick ske att deras barn delade entré med Start Soft.

Nyligen Soft Center besök av en representant från skolans ägare, Thorengruppen i Umeå, som förklarade att avtalet inte under några omständigheter skulle omförhandlas.

Precis som konstateras av personer i artikeln handlar det hela om ren apartheid i Sverige 2016. Något annat sätt kan man ändå inte kategorisera det som.

När det dessutom visar sig att en sverigedemokrat vid namn Tomas Lundberg varit drivande i det hela så blir logiken ännu klarare och hans förklaring är lika logisk som den är tragikomisk:

Det handlar inte om rasism, det handlar dels om trygghet för våra egna barn, men också om de björntjänster vi ger de nyanlända när politiken, som nu, varken orkar engagera sig eller satsa de resurser som krävs för en vettig integration, säger han till Sydöstran. För alla barn är verkligen lika värda. Det här är inte barnens fel, poängterar han.

Det är inte heller alla föräldrar som drivit fram detta. Långt därifrån. Det finns upprörda föräldrar som ser deras barns skola smetas ner som rasistisk:

Vi är flera som absolut inte står bakom de rasistiska och avskyvärda värderingar som nu försöker ta makten över en annars så fin skola, säger en förälder till Sydöstran. Vår rektor har också tagit tydlig ställning, men mot sig har hon några starka personligheter som inte verkar sky några medel. Som försökt piska upp rena lynchstämningen mot 12-åriga barn!

Starka föräldrar lyckas få en svag skolledning att ge efter och med sitt beslut i praktiken vara med och skapa apartheid i Sverige.

Nu händer detta nere i Blekinge men jag har inget som helst tvivel om att detta skulle kunna hända exakt var som helst i Sverige. Det skulle precis likaväl kunna ske i Bollebygd där jag bor. Exakt den här typen av människor och syn på hur problem ska lösas finns här och överallt.

Så ser Sverige 2016 ut och ute i Europa har det precis varit på vippen att Österrike hade fått en president som företräder det högerextrema Frihetspartiet.

Den som inbillar sig att några procents återgång för SD skulle vara en trend som håller i sig ska nog allvarligt fundera igenom hur samhället runt omkring oss ser ut just nu.

Detta är inlägg 84 av 100 i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 2016-03-01.