Allvarligt med den havererade Häglaredsmasten

Ska man försöka vara rolig så kan man säga att det är en välgärning att fälla den mast som ger oss i Sjuhäradsbygden det tveksamma nöjet att kunna lyssna på SR P4 och Radio Sjuhärad.

Om man väljer att inte ens försöka vara rolig utan istället se det för vad det faktiskt är så måste det kategoriseras in som riktigt allvarligt för samhället när Häglaredsmasten utanför Borås sent igår bröts i delar med följd att både radio, tv och blåljus-kommunikation (bland annat) drabbades.

Häglaredsmasten

Den där masten har ända sedan jag var liten varit ett begrepp. Fast att den ligger säkert 4 mil ifrån där jag växte upp så kunde man långt borta i horisonten se den blinkande lampan i dess topp på kvällarna.

I morse var det YouTube-klippet som visar ett gäng killar ta sig in och klättra upp i masten som kopplades samman med det hela, men de har själva anmält sig till polisen och har uppenbarligen inte med saken att göra.

Istället är frågan vem det är som lyckats med ett sabotage på en anläggning som påstås vara bevakad med larm och annat? Om det är på det viset ett skyddsobjekt i Sverige bevakas så tror jag att vi ska känna oss ganska oroliga för beredskapen och bevakningen kring dessa.

Nu är ju inte radio- och tv-sändningar så beroende av den här typen av master längre. Internet och annan kommunikation gör att man ändå når ut med budskapet till en stor del av befolkningen. Men ett mer omfattande sabotage som även inbegriper mobilmaster och annat skulle kunna leda till förödande konsekvenser och ett lamslaget land.

 

Detta är inlägg 77 av 100 i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 2016-03-01.