New York är på fullaste allvar fullkomligt fantastiskt!

Det är så lätt att säga att en stad är unik.

Det är svårare att beskriva vad det är som fångar hela ens uppmärksamhet så att det nästan gör fysiskt ont i en att lämna densamma.

För mig är New York den stad som bäst har uppfyllt alla de förväntingar som på förhand funnits inför ett besök och dessutom trumfat det med just det där som är så svårt att beskriva.

Första besöket 2004 var en upptäcksfärd tills fots i nio dagar och när jag den gången lämnade stan så var det med en kraftig längtan tillbaka. Trots detta dröjde det ända till nu innan Manhattan återigen fick vara hemmaplan för sex dagar.

Det är inte samma sak att komma dit den andra gången, men det magiska med denna stad är att det inte handlar om att något är sämre. Ingenting är slentrian. Allt känns så på riktigt som det bara kan vara och nästan inget är, som så mycket annat i USA, tillrättalagt och till synes anpassat. Det finns en genuinitet i allt det stora. Det finns ingen i den här stan som lägger upp breda tillgjorda leenden som i Las Vegas, Florida eller Californien. Här är det verkligheten som gäller. New York är som det är – take it or leave it!

Vilken känsla man får av det man ser kan skifta bara genom att passera ett gathörn där något helt annat dyker upp. 15 meter in på en sidogata, bort ifrån de fulla trottoarerna, kan man sätta sig i lugn och ro på ett genuint café istället för ett knökat Starbucks.

Skiften sker hela tiden och på något vis finns det en vrå av hela världen någonstans i New York. En blick ut över en full aveny ger precis samma intryck när just hela världen går sida vid sida i ett enda stort gytter.

Sex dagar är ingen tid för denna stad. Helst av allt skulle jag vilja vara där i sextio dagar eller 6 månader för att se om det går att bli mätt.

De dagar som tillbringades där var avslutningen på en elva veckor lång resa runt jorden och ingen annan av alla de byar, berg, städer och stränder som har besökts har den magi som New York lyckas ge mig. Visst åker jag gärna tillbaka till ett antal av alla dessa andra makalösa platserna också, men utan att förvänta mig att denna känsla av en oändlig källa att ösa intryck och upplevelser ur som New York gör.

Det tredje besöket skedde i oktober förra året när huvudanledningen var att springa New York Marathon 1 november. Tillsammans med mig hade jag två av mina bröder som gjorde mig sällskap under fyra-fem intensiva dagar.

Man kan tänka sig att mättas av något som en stad men det finns ingenting som får mig att ens tänkta tanken att aldrig mer vilja åka till New York.

Utan att ha varit där är det lätt att se det som vilken annan stad som helst med skyskrapor som fyller en med ångest och att den relativt korta historien som USA har bara innebär yta. Så kanske det är på många andra platser i USA men New York är inte yta utan på fullaste blodiga fantastiska allvar!