Hur mycket behöver löpning egentligen kosta?

Det enkla svaret på frågan i rubriken är egentligen; hur mycket som helst!

Sedan beror det givetvis på vad man lägger in i löpning och vad som är något annat.

Ser man det ur rent minimalistiskt ekonomiskt perspektiv så behövs det för att springa året runt ett par skor, ett underställ, shorts, tajts, en mössa, ett par vantar och några tröjor som går loss på max 1500 kr om man kör ett budgetalternativ. Då är det tveksamt om ett par skor räcker. Med det har du i alla fall en utrustning som räcker till för att springa 2-3 gånger per vecka året runt.

Ser man det istället ur ett lite mer realistiskt perspektiv så är det rimligt att dubbla antalet skor, samt inte gå på budgetalternativet, och ett par av alla delar träningskläder. Lägg på ytterligare ett par tusenlappar och landa på 3000-3500 kr i kostnad första året (under förutsättning att du inte har några träningsprylar alls i garderoben).

För många av oss som springer stannar det dock inte vid det här. Personligen absolut inte alls.

I det jag använder finns bland annat en Garmin-klocka med pulsband, keps, kompressionsstrumpor, vattentätt fodral för mobilen, hörlurar, solglasögon, pannlampa, vätskebälte, ett midjebälte för mobil och annat “löst” samt en del andra smågrejer.

Vad av detta som är nödvändigt går utan tvivel att diskutera och det går definitivt att ifrågasätta en hel del saker jag köpt senaste fem åren.

Men om man ändå ska försöka bena ut varför några av de här tillbehören kan vara bra att ha utan att man behöver alla:

GPS-klocka med pulsband

Drivs man av någon form av intresse att veta hur långt man sprungit och hur fort det går så finns det två sätt att lösa det på. Antingen med hjälp av en app i sin smartphone eller med en GPS-klocka.

Jag började med app i telefonen men tröttnade efter ett tag på strulet med detta och att apparna ofta gjorde stora fel i mätningen. Istället köpte jag en Garmin GPS-klocka med pulsband. Med den på handleden istället blir det så mycket enklare och mer tillförlitligt. Just pulsbandet kan man diskutera vikten av. För en vanlig löprunda är det överskurs men vill man springa utifrån pulszoner och på ett bättre sätt veta än att bara känna så är det absolut ett bra hjälpmedel. För en nörd som mig är det dessutom intressant att läsa av rundan efteråt…

En GPS-klocka med pulsband finns från en 500-hundring och uppåt. De billigare har sämre kvalité på själva GPS-mottagaren än de lite dyrare.

Hörlurar

Springer man med sin telefon eller en iPod och lyssnar på poddar eller musik är hörlurar givetvis en bra grej. Vid sidan om att det givetvis ska låta bra så finns det en helt avgörande faktor för hörlurar när man springer; att de sitter KVAR i öronen när man springer!

Man kan självfallet använda overear-hörlurar (vilket jag gör ibland) men oftast är in-ear ett smidigare alternativ. Jag tror att jag har testat närmare tio varianter på fem år och har hittat en absolut favorit bland dessa som heter Urbanears Medis och som både sitter kvar och har en helt okej ljudkvalité.

medis

Pannlampa

När det är höst och vinter i Sverige så är det som bekant mörkt. Vill man springa på kvällstid finns det några alternativ. Man kan köpa ett löpband för 10-15 tusen kronor. Man kan också hålla sig till upplysta gång/cykelvägar eller så köper man en bra pannlampa som gör det möjligt att faktiskt slippa ifrån korta trista rundor på samma jäkla gångvägar varenda kvällsrunda en lång höst/vinter och tidig vår.

Utan min pannlampa hade löpningen under den mörka årstiden inte varit så varierande som den är med lampan på huvudet.

Flipbelt

Sist men absolut inte minst viktigt av mina tips om tillbehör för löpningen (och annan träning) är midjebandet som kallas Flipbelt.

Det är ett elastiskt midjeband med öppna fickor på en sidan och helt stängt på andra sidan vilket gör att man kan lägga in mobilen så att den ligger platt mot kroppen utan att hoppa omkring och vara i vägen. Man kan fästa dörrnyckeln i en krok på samma vis och det går att få med sig energigel eller andra bra-att-ha-saker på den lite längre rundan.

flipbelt

Flipbelt är utan tvivel funktionsmässigt det allra bästa köpet jag gjort sedan jag började springa igen för 5-6 år sedan. Istället för armväskor eller andra dåliga alternativ som sitter dåligt och känns som dom är i vägen ska ni köpa ett Flipbelt!

Det finns en rad andra saker som är grymma på sitt sätt, men vid sidan om ett par bra skor är det de här tipsen jag har i första hand.

 

Till all utrustning kan man också, om det inte räcker att springa för sitt eget nöjes skull, vara med i så många lopp man bara hinner med att peta in i kalendern. Med tanke på att det dock inte är gratis vare sig att anmäla sig till loppet eller att åka dit och kanske bo över natt någonstans så handlar det här om vad som är rimligt att lägga ner på den hobby som löpningen då är.

Varje lopp i Sverige kostar från 200 kr och upp till mer än 1000 kr. Ska du springa de riktigt stora loppen utomlands, som ex.vis New York Marathon, så kostar bara startplatsen 1500-2000 kr. Till allt detta kommer resa och boende.

Så det där med lopp är mångbottnat. Förutom att vara en trigger för att träna inför och att inför starten skapa nervositet och personliga ifrågasättanden om vad f-n man håller på med så är det en högst betydande ekonomisk fråga som för de allra flesta av oss innebär att antal lopp blir betydligt färre än vad man själv vill.

Vill ni läsa mer om mina erfarenheter av löpning så har jag de senaste 3-4 åren skrivit om detta specifik på min andra blogg The lone runner. Där går bland annat att läsa om min träning och uppladdning inför New York Marathon i höstas.