Fotboll som förenande kraft

Fotboll är förmodligen den sport i världen som engagerar flest människor och den beundran och den skara fans som bokstavligen i varje hörn på jordklotet följer engelska, spanska och italienska storlag är oändlig. Var jag än har rest runt om i världen oavsett världsdel så är det tröjor och flaggor som hyllar dessa europeiska lag som man ser små pojkar springa omkring med.

För oss som numera är en bit över 40 år var internationell klubbfotboll under lång tid synonym med England, lördagseftermiddag och Tipsextra på Sveriges Television. Så länge som Sveriges Television var den enda aktören var detta den samlingspunkt kring fotboll som fanns på vinterhalvåret. Blöta brittiska gräsmattor och matcher mellan Swansea och Stoke eller i bästa fall något av de stora lagen som Liverpool FC eller Manchester United på någon av alla de arenor som man kunde namnen utantill på den tiden.

Med alla de förändringar som kom både på tv-marknaden, med livematcher på Bet365 och många andra livesajter, och hur pengar inom fotbollen gav helt andra förutsättningar att fylla sina lag med internationella spelare, och där Champions League har lyft statusen sedan 25 år tillbaka, så har också helt andra länder varit de som fångat intresset från fans runt om i världen. Intresset har skiftat även i Sverige där italienska ligan först var dit alla blickar riktades för att sedan lyftas över till spanska ligan och idag är det ögon på ännu fler länder och starka lag i Frankrike och Tyskland.

Trots allt detta är engelsk ligafotboll och Liverpool FC fortfarande det som för mig är den första tanken jag får i huvudet när europeisk ligafotboll kommer upp.

Trots att det är på det viset så har jag ändå aldrig beskådat en match med mitt stora favoritlag på plats i England och se dom spela fotboll live.

liverpool

Jag har varit i Liverpool på besök för snart tio år sedan men utan att då fått möjligheten att se en match. På min bucketlist står definitivt detta med på topp fem över saker jag vill genomföra inom några år.

Jag har planerat och genomfört många resor helt i egen regi genom åren men när det kommer till just fotboll och att se Liverpool så är jag helt övertygad om att den största upplevelsen sker tillsammans med andra med samma mål. Att helt enkelt få genomföra en riktigt klassisk fotbollsresa med andra likasinnade fanns. Så min tanke är nog att det blir en resa med en arrangör som faktiskt är expert på det här med den typen av resor och som samlar just dessa intresserade människor till en riktig helhetsupplevelse.

För vid sidan om själva matchen som sådan finns den där magiska uppladdningen på puben man vill vara med om, vandringen till arenan tillsammans med alla fans som sjunger och förbereder sig inför matchen. När väl segern är bärgad, vilket den givetvis blir, så återstår segerfesten och skålarna på puben efteråt.

Det är få saker i livet av allt jag drömde om som liten som ännu inte är genomfört. Just detta återstår och av den anledningen måste jag också få till det här inom något år.