Sverige öppnar “flyktingfönster” – som om det vore en restresa…

Den totala omsvängning som skedde under hösten 2015 när alla partier utom Vänsterpartiet och Centerpartiet klev rakt in på Sverigedemokraternas linje i frågan om att stänga landets gränser har fått den effekt som önskades av alla dessa.

flykt

Det här ledde till att jag för första gången i mitt liv blev medlem i ett politiskt parti (Centerpartiet) som ett statement för var jag står i frågan om öppna gränser och möjligheten att söka asyl och få sin rätt prövad. Nu är det inte bara den frågan som jag sympatiserar med Centerpartiet i, men det var avgörande för mitt aktiva ställningstagande.

Det handlar inte om att vara blåögd och inte se att det finns en problematik med att ta emot stora mängder flyende människor under kort tid. Jag har sett problemen i svensk integrationspolitik i många år men utan att för den sakens skull ens få för mig att stänga gränsen för flyende människor att ens ha möjligheten att söka asyl.

Det finns enorma utmaningar som måste hanteras på två fronter. Integrationsproblematiken måste hanteras för att alla de människor som kommer hit ska ha chansen att visa vad dom kan samtidigt som den oro som finns, hos de som tror SD är lösningen, tas på allvar och får svar och förbättras. Skitsvårt men nödvändigt.

Det handlar om att övriga partier måste våga formulera tankar om hur de problem som dessa människor förlitar sig på att SD ska lösa istället hanteras med nya djärva lösningar som inte utgår ifrån att lägga skulden på invandrare. Integrationsfrågorna är, alldeles oavsett att man inte ser på det som SD gör, eftersatta sedan många år.

Vad man kan hoppas på vore att den stängning av gränserna som skedde, och som i mycket hög grad även har påverkat boende i Öresundsregionen, ska leda till att man ser till att effektivisera hanteringen i asylmottagningen och lägga ribban på en nivå utifrån att det handlar om att ta hand om utsatta människor snarare än att leva upp till en standard som vare sig är nödvändig eller efterfrågad. Till det självklart se över alla andra delar i processen för att minska kostnader utan att det påverkar öppenheten och möjligheten att söka sig till Sverige.

Nu läser jag att de id-kontroller som infördes tillfälligt kommer att hävas under ett par veckors karenstid i juli månad för att därefter (sannolikt) återinföras. Det beror på att förordningen om id-kontroller har en tidsbegränsning som löper ut 4 juli.

Med tanke på att hela EU håller på att stänga igen sina gränser för flyende människor så kanske Sverige “klarar” sig utan att se den enorma mängd människor som kom under hösten men rent principiellt tycker jag att det här är helt sjukt och cyniskt. Antingen är gränsen stängd och id-kontroller är fortfarande det som gäller även från 4 juli och framåt eller så tas kravet bort och det som gällde tidigare är det som alla har att förhålla sig till.

Att öppna ett flyktingfönster som någon form av transferfönster i Premiere League är oerhört cyniskt och horribelt. Det är som att tala om för människor att nu har resmålet Sverige restplatser till alla som har möjligheten att köa vid gränsen i början av juli. Först till kvarn kommer in och efter två veckor stänger vi igen.

Jag tycker inte om det som gäller nu men det som i sommar kommer att ske är fan i mig helt sjukt!

Antingen tas ett beslut av samma majoritet som förra gången om att id -kontroller ska fortsätta gälla eller så upphäver man det hela. Allt annat är ett spel med människor.

Detta är inlägg 11 av 100 i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 2016-03-01.