Sossarna är precis lika maktlystna som Alliansen

Det blir nästan komiskt när det i debatten pratas om att den politiska krisen beror på en enorm lust efter makt, att makten i sig är grunden till krisen men att sossarna INTE agerar utifrån ett maktperspektiv utan bara vill alla väl och agerar i pur godhet och välvilja.

Socialdemokraterna är det största maktpartiet av dom alla och hur detta fungerar är bara att avläsa i hur man agerat internt de senaste 20 åren. Först manövrerades Mona Sahlin ut en gång på 90-talet och sedan inför valet 2010 tillrättavisades på ett sätt som med stor sannolikhet var en huvudanledning till att man då förlorade valet.

Sedan har vi hela Juholt-debackelet för några år sedan som så här i efterhand är en studie i maktutövning och interna knivar i ryggen på ett sätt som får Sahlin-affären från 90-talet att likna ett folklustspel. Till detta finns det en lång rad andra exempel på hur maktpartiet Socialdemokraterna har agerat och fungerar.

Det är helt enkelt inte trovärdigt att prata om ärlighet och goda ideal när det kommer till frågan om makten om Sverige, vem som ska regera landet och i samma andetag nämna Socialdemokraterna.

Även Alliansen agerar givetvis i många avseenden i första hand utifrån egen vinnings skull. Självfallet vill man att den egna politiken ska vara den som verkställs och absolut är det så att man kan prata om att det finns ett maktbegär. Sannolikt är huvudanledningen till att Stefan Löfven inte stod fast vid sitt löfte att avgå om SD röstade för Alliansens budget att han inte ville se Alliansen återinträda i Rosenbad.

Det finns två stora maktpartier i Sverige och det är Socialdemokraterna och Moderaterna. Just detta är en klassisk kamp i svensk politik men problemet nu är att Alliansen som enhet även efter valförlusten, som nog många av oss trodde var början till slutet för deras del, fortsätter agera tillsammans och utgör en mycket större maktenhet än vad “bara” Moderaterna har kunnat göra.

Den makt som Stefan Löfven fick efter valet hade han för avsikt att med enkelhet utöva genom att söka sitt stöd hos partiets traditionella samarbetspartier C och FP. Att han har missbedömt vad som krävdes för detta är ganska klart och någonstans i detta ligger det största misslyckandet sedan valet och huvudorsaken till att vi står där vi står med med låsta positioner än på många år.

Doften av makt kan förgifta den bäste och just nu står vi med en lång rad maktlystna politiker som tills vidare vägrar ge efter tillräckligt för att det ska öppna nödvändiga dörrar. Att Socialdemokraterna är ett av de partier det handlar om råder ingen tvekan om och den som påstår att inte även dom agerar utifrån ett maktperspektiv i alldeles för hög grad borde ta sig en rejäl funderare över om det verkligen är generositet, ärlighet och landets bästa som har funnits i förgrunden de senaste månaderna.