Miljöpolitik är både eko och kärnkraft

Det första området som jag inför valet väljer att utveckla min tankar kring är den enorma frågan om vår miljö.

Det stora hotet mot miljön, som har varit så högt upp på agendan under många år nu, blir alldeles för svårt att ta in för de flesta av oss. Teoretiska diskussioner om vad som händer globalt har svårt att tränga in i vardagen.

Jag tror att det måste börja med vår egen hälsa och på vilket vis den påverkas av miljöfaktorer i ett lokalt och globalt perspektiv. Det är när det blir påtagligt för oss vad det får för konsekvenser som det i alla fall är möjligt att öka takten i förändringsprocessen.

Det går inte att tro att ett tjusigt svenskt jordbruk med förhållandevis låga utsläpp som påverkar miljön är det som räddar världen. Det går inte att göra svenska jordbrukare nöjda inför ett val på det vis centerpartiet tycks vilja göra. Det är en mycket större fråga än att blidka väljare inför ett val.

Ett svenskt jordbruk som generellt sett är bättre än hur det ser ut på samma generella plan i många andra länder är inte räddningen på vare sig svenskt jordbruk eller räddningen för det oöverblickbara globala miljöhotet. Att peka finger åt de som vill öka andelen ekologiskt jordbruk i Sverige talar också om för betydligt mycket mer miljöutsatta människor runt om i världen att vi inte tar den problematiken på allvar.

Det är inte ens självklart att vi ska köpa närodlat bara för sakens skull. Ekologiskt odlade produkter är nästan i varje enskilt fall ett miljömässigt bättre köp än att handla närodlat. I alla fall om man ska se till den totala miljöpåverkan ur ett globalt perspektiv. Sedan finns det givetvis andra aspekter som ett levande jordbruk, öppna landskap och så vidare. Men magkänslan att närodlat är bättre än transporterat från ett annat land är inte korrekt.

Det är lätt att prata vindkraft när vi istället borde prata modern kärnkraft. Visst är vindkraft ett alternativ men för att ge stabilitet så är det miljövänliga alternativet kärnkraft helt nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta utveckla samhället och lägga resurser, både privat- och nationalekonomiskt, på andra betydligt viktigare saker.

Miljöpartiet vill att all elproduktion och uppvärmning i Sverige ska komma från förnyelsebara energikällor år 2030. Jag brukar ofta efterlysa visioner i svensk politik och detta handlar om visioner, inte realistiska tankar, och det är inte något som är praktiskt genomförbart på 15 års sikt. I alla fall inte om vi ska fortsätta leva våra liv utan att i grunden tvinga människor att helt förändra sina liv samtidigt som svenska företags konkurrenskraft dramatiskt förändras. Det räcker att se på det stora motstånd som finns emot vindkraftverk runt om i landet för att inse hur problematisk en storskalig utbyggnad av detta skulle bli.

Att utgångspunkten måste vara att utgå ifrån vår personlig hälsa började jag med att konstatera. På samma vis handlar det om att utgå ifrån människors vardag när vi pratar om att minska transporter i egen bil till förmån för kollektivtrafik. Det går inte på ett rimligt vis att hur långt som helst driva denna fråga genom att göra det dyrare att köra egen bil om det inte också på ett tydligt vis finns ett alternativ att tillgå.

Att åka kollektivt i och omkring våra större städer är i de flesta fall fullt rimligt och ett ekonomiskt försvarbart alternativ till egen bil. Men att göra samma sak om du bor lite vid sidan om de stora kollektivområdena innebär något helt annat. Där är det helt enkelt inte ett vettigt alternativ. Vi ser redan idag att olönsamma sträckor i kollektivtrafiken dras in eller radikalt bantar sitt utbud. Detta sker på många platser runt om i landet och det sker i Västra Götalandsregionen där jag bor och där Miljöpartiet, som vill att vi ska åka kollektivt istället för bil, styr tillsammans med S och V. Här är däremot Centerpartiet betydligt mer rätt ute inför valet.

Sammanfattningsvis så tror jag alltså att det är helt nödvändigt att radikalt öka takten i vad som krävs för att förändra förutsättningarna för en bättre global miljö. Men det måste ske ur ett vardagligt perspektiv, med utgångspunkt i vår personliga hälsa, för att det ska bli rejäl fart på processen. Människor måste “förstå” det i sin vardag och när intresset väl väcks i den delen så är det också betydligt lättare att ta ner det globala perspektivet på rätt plan.

Vi ser en kraftigt ökad efterfrågan på ekologisk mat och dryck just nu. Vi ser också ett fokus på att köpa närodlat där vissa butiker helt har kastat ut exempelvis kött från Danmark och andra länder. Jag tror att det finns en mognad för ett rejält skifte och det är en fråga som kan få en ganska stor påverkan på valet i september där Miljöpartiet och Centern på pappret är det som ligger bäst till att fånga in röster.

Miljöpartiet har visioner på miljöområdet som på lång sikt är att sträva efter men det finns en alldeles för radikal syn på hur fort det måste ske som gör att jag med bävan ser framemot deras nya maktposition efter valet som snarare kan skapa en rejäl backlash på miljöområdet snabbare än vad någon av oss är betjänta av.