Aregawi bara en bricka i spelet

Fler detaljer kring Abeba Aregawi, hennes svenska medborgarskap, tävlande för Sverige och skilsmässan börjar nu komma fram.

Alldeles tydligt har hennes svenska klubb Hammarby redan från början varit väl informerade om vad det hela handlar om. Trots det har man hållit fanan högt och inte satt ner foten.

Att det inte handlar om ett äktenskap grundat på annat än en väg in i Sverige och medborgarskap och även i frågan om att skatta så lite som möjligt (ingenting i Etiopen) har klubben varit medvetna om och arbetat mer eller mindre aktivt för.

Hur ekonomin hanteras är en sak. Den kan man ha åsikter om men det är inte där skon klämmer. Istället är det den springande punkten om det faktiskt är så att medborgarskapet har kommit till genom ett regelrätt skenäktenskap. Alla kort är inte på bordet men mycket talar för detta.

Hur stor delaktighet Aregawi själv har i de olika delarna är svårt att veta. Hon har gift sig och ansökt om det medborgarskap hon fått. Men vilken styrning har hon haft och vem är det som tjänar på det hela mer än vad hon själv gör?

Det här skadar i första hand Abeba Aregawi men i takt med att den här historien växer i omfattning, och vilka som haft kunskap om det hela, så skadas även svensk friidrott genom hennes förening och vidare till Friidrottsförbundet.

Dessutom är det här, om inget nytt kommer fram, som klippt och skuret för vissa mörka krafter i det svenska samhället som med alla medel vill stänga våra gränser för människor från andra länder. Det kanske är det allra värsta i förlängningen av det hela.

Mer och mer ser det här ut som om Abeba Aregawi är en bricka i ett spel där det i slutändan handlar om pengar. Följer vi dom så kommer vi säkert också närmre sanningen.