Abeba Aregawi och hennes mörkade skilsmässa

Nyheten om att Abeba Aregawi skilde sig redan i maj förra året och sedan dess mörkat detta är katastrofalt.

Även om det inte finns några belägg för att hennes svenska medborgarskap kommit till via ett skenäktenskap så finns det alldeles för många frågetecken i det hela för att det ska kännas bra.

Det kan vara så att kärleken har tagit slut mellan henne och Henok Weldegebriel. Sånt händer många och betydligt snabbare än vad som skett i deras fall. Dom gifte sig trots allt redan 2008. Det kan också vara så att hon helt enkelt inte vågat tala om vad som är verkligheten på grund av hur det nu kommer att låta.

Allt detta är möjligt och kanske kommer det en fullkomligt godtagbar förklaring efter hennes VM-lopp till helgen. Men krävs nog en mycket bra förklaring för att den ska vara tillräcklig för alla de människor runt omkring henne som nu känner sig rejält blåsta.

Friidrottsförbundet säger att det inte är en fråga för dom och det stämmer kanske just nu. Men det blir en fråga när Abeba Aregawi tävlar för Sverige och under många år framöver är tänkt att vara en förebild för svenska löpare. Den matchen kan bli betydligt svårare efter det här.