Kan en svensk verkligen vara oskyldigt skyldig för doping?

Tre kronor var bleka mot Kanada i hockeyfinalen. 0-3 utan Nicklas Bäckström som fick avstå av medicinska själ som det sades. Direkt efter matchen fick vi veta att han stängts av för doping och efter hand har mer detaljer framkommit om detta.

Det handlar om allergimedicin som han använder regelbundet men nu har han legat över det gränsvärde av en specifik substans.

Jag förstår Bäckströms förtvivlan. Tror inte att han skulle ha försökt att bli bättre på det viset. Jag kan också förstå Per Mårts frustration över att få detta i ansiktet någon timme före den stora finalen.

Det jag dock har svårt att förstå är varför just en svensk hockeyspelare som, hur klantigt och oskyldigt det än kan tyckas vara, skulle komma undan med att ha för höga värden av ett preparat som bara tillåts upp till en viss nivå!

Vi kan ta de höga blodvärden som längdskidåkare ibland stoppas att delta i ett enskilt lopp som exempel. Eller när Marit Björgens bruk av astmamedicin (som nu är tillåten) var en nyhet. I båda dessa exempel så låter tongångarna inte speciellt förmildrande. Det är mycket “ingen rök utan eld” när sådant händer och resonemanget går mycket ut på att det nog ligger annat fuffens bakom.

Vi har otaliga gånger hört mer eller mindre osannolika förklaringar till varför en idrottsman fått i sig en mer eller mindre allvarlig substans inom det breda spektrat av dopingklassade preparat. En svensk är inte en mindre osannolik dopingförbrytare än någon annan.

Sedan tror jag inte att Bäckström gjort detta för att bli bättre. Men jag blir irriterad över att reaktionen från så många är så förstående i förhållande till hur reaktionen hade varit om det handlat om en annan nationalitet än svensk i Bäckströms pass.

En annan intressant sak är hur denna enskilda händelse i OS, på dess sista dag, får människor som inte yttrat ett ord om någon av alla prestationer i tävlingarna i OS helt plötsligt ger sig hän i den här frågan. Men det är kanske en fråga som är betydligt djupare och svårare att förstå än varför ett klantigt agerande av Bäckströms medicinering givit denna trista debatt på OS sista dag.