Zlatan spär på Fotbollförbundets tillkortakommanden med sina raljerande uttalanden

Zlatan Ibrahimovic har gjort några av sin mer korkade och i de närmaste förkastliga uttalanden som offentligt kommit över hans läppar. Det handlar om damer och herrar inom fotbollen, hur han ser på detta och den bil som Anders Svensson fick men som Terese Sjögran inte fick. Han tar Anders Svenssons uttalanden och brer på med en rejäl portion ytterligare.

Det är sorgligt ur en rad olika aspekter när vår störste fotbollsspelare genom alla tider gör detta. Deeped beskriver en av dessa på ett mycket bra vis. Det handlar om förhoppningar och idoldyrkan hos så många unga som inte vill att deras stora stjärna ska se ner på vad dom håller på med. Zlatan tycks helt ha missat att han är en stor idol även för unga tjejer som spelar fotboll.

Det Zlatan har rätt i är att förutsättningarna rent ekonomiskt är diametralt olika för damer och herrar inom fotbollen. Men det är inte vad detta handlar, hur det är idag, utan om hur ett svenskt fotbollförbund väljer att dela isär, behandlar och belöna damer och herrar på ett sätt som inte bara är helt olika utan som är oanständigt otidsenligt och helt blint. När då den största av dom alla nu väljer att inte bara försvara vad som skett utan dessutom raljera och nedvärdera på ett ännu grövre vis så gör Zlatan bort sig rejält.

Att jämföra kvalitén mellan dam- och herrfotboll är förmodligen lika korkad som att jämföra Allsvenskan för herrar med Serie A, Premier League eller Bundesliga. Det är inte detta det borde handla om. Det borde istället handla om hur Svenska Fotbollförbundet gjort ett ställningstagande som man först inte förstod vidden av och sedan försökt skyla över med tafatta försök. Samtidigt kan vi ju nu förstå hur snacket i herrlandslagets omklädningsrum har låtit. Anders Svensson snuddade vid det för någon veckan sedan och Zlatan lät det komma ut i full blomning. Jag är övertygad om att det har raljerats på ett betydligt grövre vis bland övriga landslagsgrabbar också.

Det Fotbollförbundet inte förstår är vilka signaler detta sänder ut. Det är samma förbund som tillåtit att en spelare dömd för misshandel av sin fru, under pågående strafftid, fått representera svenska landslaget. Alexander Gerndts villkorliga dom löper ut först i januari 2014 och Erik Hamén har, med förbundets goda minne, använt honom  i VM-kvalet under hösten 2013. Låt vara bara i några gåtfulla inhopp i slutet av ett par matcher, men han har varit uttagen som en (god!) representant för svensk fotboll.

Om detta har det inte debatterats och diskuterats i närheten av på samma vis som Anders Svensson och den där bilen. Men det är i båda fallen samma Svenska Fotbollförbund som står för besluten och för de signaler som sänds ut. För mig är signalen att låta en man dömd för misshandel av sin fru, under pågående strafftid, representera det stoltaste man kan som svensk fotbollsspelare betydligt mycket värre i sak än debaclet med bilen.

Det är fint att prata om värdegrundsarbete nu för tiden. Exakt vad detta innebär kan man säkert diskutera, men att Svenska Fotbollförbundet borde ha ett digert värdegrundsarbete framför sig borde vara självklart för alla inblandade.