Svensson, Sjögren, Sjögran och bilen

Det som varje klart tänkande fotbollsintresserad svensk undrade i måndags när Anders Svensson fick en bil för sitt landskampsrekord på herrsidan var ju tydligen ingenting som Fotbollförbundet reflekterat över.

Att överraska Anders Svensson med något som ger honom möjligheten att betala sisådär 200 000 i skatt är ju spännande i sig. Att man inte överraskade Therese Sjögran, som spelat flest landskamper på damsidan, med samma sak är ju det som ingen förstår logiken i.

Det är i grunden ogenomtänkt och mycket märkligt. Detta borde man givetvis ha funderat igenom i förväg, vilket inte hade skett, och istället försöker Fotbollförbundet att rädda upp det i efterhand med diverse påståenden som är betydligt mer ihåliga än en schweizerost.

Det ska enligt förbundet ha funnits en lysande plan att fira Sjögren (!) vid ett senare tillfälle och att att överraskningen till henne är samma som till Svensson – en bil för 340 000 kronor.

Givetvis är det en efterhandskonstruktion, något annat är bullshit, och vilket annat tillfälle som är bättre än Fotbollsgalan som forum för att hylla Sjögran är en mycket bra fråga. En minst lika bra fråga är hur mycket överraskning det är att hon då skulle få en bil?

Vad detta egentligen visar är att SvFF inte ens på högsta nivå har en medvetenhet och en plan för att behandla kvinnliga och manliga fotbollsspelare på samma vis. För det finns ingen skillnad alls mellan Anders Svensson och Therese Sjögran.

Båda är i slutet av sin landslagskarriär.

Båda har spelat flest landskamper för sina respektive landslag.

Den enda skillnaden sett ur ett ledningsperspektiv på Svenska Fotbollförbundet är att Anders Svensson är en man och Therese Sjögran är en kvinna.