Därför borde Nobels Fredspris 2013 gått till Malala Yousafzai

Som så ofta tidigare blev det en organisation som blev tilldelad Nobels Fredspris.

Det är antingen detta eller ett kontroversiellt enskilt namn som snarare får priset som ett påtryckningsmedel att uträtta något i framtiden istället för att belöna något som är av vikt, som ger avtryck för många människor och som, viktigast av allt, kan framstå som en förebild för de många människorna runt om i världen.

Jag inser att de stora organisationerna är viktiga pusselbitar, och i många fall direkt avgörande, för att skapa en förändring någonstans på jorden. Men det är inte en organisation likt OPCW som behöver en belöning likt Nobels Fredspris i första hand. Det finns så många andra enskilda hjältar runt om på vår jord som skulle kunna skapa en helt annan uppmärksamhet och beröra människor på ett vis som, med all respekt, OPCW, aldrig någonsin kommer i närheten av.

Fredspriset borde helt enkelt gå till en människa av kött och blod som just gjort något som innebär att personen ifråga inte bara tar emot ett pris i Oslo i december utan även får den uppmärksamhet som ger avtryck i vår avtrubbade hjärnor samtidigt som det visar vägen in i framtiden för andra starka individer som kan göra skillnad för sin omgivning.

Svenska hjältar, som utses varje år, är personer som på sitt sätt varje dag gör just skillnad för andra människor. Om man tar Svenska hjältar och sätter det i ett mycket större världsperspektiv, med allt vad det innebär av lidande och orättvisor som vi inte ens kan föreställa oss i vår skyddade zon, så skulle Nobels Fredspris komma mycket längre på vägen att dela ut sitt pris till PERSONER som kan skapa ringar på vattnet på allvar.

Just därför borde man i Oslo idag ha talat om för världen att Malala Yousafzai är mottagaren av Nobels Fredspris 2013.