Glasberga och Träslöv – två exempel i en tid av intolerans och okunskap

När drevet i media går så kan man ofta se en väl uppbyggd strategi och där den utsatta partens agerande kan kväva eller ge mer bränsle åt det hela. Allt från media är noga uträknat baserat på vad man grävt fram.

När det mänskliga drevet går från mun till mun, i grannskapet eller på arbetsplatsen, så är det förbluffande ofta som den där leken när man sitter i en ring och den första personen viskar något i örat på nästa person som sedan viskar vidare sin uppfattning av det hela ändå till den sista personen ska återge budskapet. Det är sällan det som då sägs är i närheten av vad som var budskapet från början.

Om man blandar det med en portion rädsla, intolerans och ignorans och sätter det i en kontext som handlar om andra människor runt omkring oss så har vi skapat en situation där människor utmålas till monster och mördare enbart på grund av ett visst kriterium som någon eller några väljer att använda för att bygga upp denna fullkomligt missvisande bild av verkligheten.

Det kan handla om etnisk tillhörighet, sexuell läggning eller om en sjukdom som omgärdas av tabu och okunskap.

Det är just kring det sistnämnda som vi nu kan se minst ett par exempel där boende i bostadsområden där det planeras LSS-boenden protesterar i högan sky och där man är rädda för vilka galningar som ska bo i deras närhet och hur marknadsvärdet på deras hus ska påverkas. Det första exemplet handlar om Glasberga utanför Södertälje och det andra om området Träslöv i Varberg.

Dock är detta inte några enstaka exempel. Det finns en lång rad liknande fall runt om i landet där det protesteras och där det till och med har fått ske totala förändringar i planerna för att de boende segrat i sin kamp mot det hela.

Jag kan förvisso tycka som Deeped att ansvariga på kommunen och på de bolag som ska bedriva verksamheten på ett tidigt stadium borde informera klart och tydligt vad som planeras och vad det hela handlar om. Men samtidigt så kan jag tycka att det faktiskt inte borde behöva ske i Sverige 2013. Vi borde, i alla fall tillräckligt många av oss, ha klart för oss vad exempelvis LSS innebär och därmed kunna tysta de okunniga och ignoranta människor som drar igång viskleken i grannskapet.

Samtidigt så vet jag ju egentligen att det inte är så enkelt. Det räcker att titta på de andra två utsatta delarna i samhället (etnisitet och sexuell läggning) för att omgående nyktra till och inse att det inte är så enkelt.

För det handlar om samma mekanismer som styr protesterna i Glasberga och Träslöv som också styr hetsen mot personer med annan sexuell läggning än normen och som är bränslet till att Sverigedemokraterna kan lyckas få mer och mer syre och ses som ett alternativ för alltfler att rösta på i nästa års val.

Så länge Fredrik Reinfeldt, och hans regering, tillsammans med en samlad opposition (exklusive SD) inte klarar av att hantera den brännande frågan om invandring och integration i samhället så kan vi inte heller förvänta oss att LSS och annan intolerans och okunskap ska kunna undvikas.

Så länge Fredrik Reinfeldt tycker att det är viktigare att kalla till presskonferens när ledande personer i hans egen förening Djurgårdens IF blivit utsatta för hot av egna fans än att göra detsamma, på samma kraftfulla vis, när det handlar om andra landsomfattande problemområden så kan vi inte heller förvänta oss en förändring. För när även statsministern bara reagerar på allvar när det är något som drabbar en egen hjärtefråga så är det ett tecken på hur svårt det hela är. (Låt mig nu för tydlighetens skull säga att de hot som fick ledande företrädare för Djurgården att träda tillbaka inte på något vis är acceptabelt eller något som inte ska fördömas).

Jag är tyvärr inte det minsta säker på att en liknande fråga som den i Glasberga skulle hanteras på något annat vis i den medelklassidyll som heter Bollebygd där jag bor. Här råder ett bedrägligt lugn och man kan säkert få för sig att intolerans och okunskap som går raka vägen till det som sker i Glasberga och Träslöv, som innebär att en avvikande sexuell läggning är ett problem eller som i grunden sympatiserar med vad Sverigedemokraterna står för inte finns runt omkring mig.

Sverigedemokraterna fick drygt 8 procent av rösterna i Bollebygd i valet till Riksdagen 2010. Detta trots att vi pratar om en idyll utan i princip ett enda av de inslag som i andra delar av landet är grunden till att det partiet växer.

Att det till stor del sker på grund av de andra partiernas fullkomliga handfallenhet att hantera ett av vår tids största problemområden är en sak, men att stödet är så stort redan innan en enda gnutta anledning i vår närhet gör mig mörkrädd och jag vågar knappt tänka på hur det skulle se ut om vi fick ett flyktingboende eller en rejäl ökning av invånare med annan etnisk bakrund till vår kommun än vad vi har idag. Och jag är nästan helt säker på att ett LSS-boende utplacerat någonstans i Bollebygds villakvarter skulle rendera samma utfall som i Glasberga och Träslöv. Tyvärr.