Stefan Löfven ute och seglar om dam-EM i fotboll

Det är en till många delar viktig debattartikel som Stefan Löfven har undertecknat i dagens GP. Det handlar om lika villkor för tjejer och killar i svensk idrott.

Men sedan har någon, sannolikt inte han själv, helt tappat bort sig i både faktakontroll och en rad andra saker:

Fotbolls-EM är ett tydligt exempel på hur politiken påverkar idrottens förutsättningar. Det är talande att M-styrda Stockholm inte står som värd för en enda match under fotbolls-EM. Och samtidigt som man har uppfört en ny jättearena för herrfotbollen så väljer den borgerliga majoriteten i Stockholm att inte ens rusta upp damernas planer så att de uppfyller fotbollsförbundets krav på allsvenska arenor. Som kontrast står S, V och MP-styrda Göteborg, som för andra året i rad utsetts till årets idrottsstad.

För det första är det ju rent populistiskt skitsnack att försöka använda fotbolls-EM som ett bevis över var tjejidrott uppmuntras och var det inte gör det. Moderate partisekreteraren Kent Persson påpekar att EM spelas i sju svenska städer varav fyra leds av Moderaterna.

Sedan är det direkt felaktigt att påstå att Stockholm inte står som värd för en enda match. För om man just i det här fallet inte anser att Solna i fotbollssammanhang, så som alltid sker i herrsammanhang, är “Stockholm”. Eller menar Löfven att inte heller herrarna spelar sina landskamper i Stockholm?

Det kanske är löjligt att ens uppmärksamma det här, men jag tycker att det säger väldigt mycket om den svenska politiska debatten idag när en viktig sakfråga, den om lika möjligheter för tjejer och killar, urvattnas på grund av den här typen av felaktigheter och rena pajaskonster.