Den folkkäre Håkan Hellström

Det är möjligt att han var det redan tidigare, men i så fall var gårdagens sändning från Skansen det sista beviset för att Håkan Hellström är folkkär i alla dess mest positiva delar.

För även om det svällade över av lyckliga, överlyckliga (läs: gråtande) unga tjejer i publiken så fanns där även så många i alla andra åldersgrupper som verkligen gick igång fullständigt.

Jag tror inte att det var många som skulle vågat sig på att förutspå detta när han släppte och gjorde succé med sitt första album. Snarare var olyckskorparna och allt snack om låtstölder och att han inte kunde sjunga det som skrockades vitt och brett om bland alla som då inte förstod sig på honom.

Personligen har jag varit fast i hans musik ända sedan Känn ingen sorg för mig Göteborg kom och jag minns fortfarande en inspelning från den konsert där Per Bjurman gick upp och kysste honom på munnen i ren eufori. Jag har faktiskt det kvar på ett VHS-band i källaren och under 2000 och 2001 var det något jag ofta tittade och lyssnade på bara för att det var så fantastiskt bra och inte minst för hur Håkan Hellström redan då lyckades ta sig an sin publik.

Inte ens jag trodde kanske då att han skulle vara en av Sveriges mest folkkära artister 13 år senare. Inte för att jag funderade på det då heller, men hade jag fått frågan vet jag inte om jag trott på det. Snarare kanske en artist som gör ett överdjävligt debutalbum som han sedan aldrig lyckas toppa.

Nu vet jag att han lyckades med detta och att han har gjort det många gånger om under årens lopp och ständigt fortsätter att fånga både sina gamla fans och dessutom förtrolla nya unga människor som, om inte gick i blöja, så i alla fall lekte i sandlådan på dagis när Känn ingen sorg för mig Göteborg såg dagens ljus.

Han har helt enkelt gjort det som bara riktigt stora artister lyckas med. Göra ett debutalbum som får honom att slå igenom med dunder och brak för att därefter följa upp det och år efter år vara den liveartist som aldrig sabbat till det och gått på tomgång. Han har dessutom knutit an till den svenska musikhistorien med tolkningar av Mats Paulssons musik och genom att, exempelvis som igår, ta in andra artister som Tomas von Brömsen och Helen Sjöholm på samma vis som att han för ett antal år sedan uppträdde med Sven-Bertil Taube. Han spränger över generationsgränser, från tonåringar till människor långt upp i åldrarna, och det finns inget bättre bevis för att han har blivit en folkkär artist i dess mest positiva bemärkelse.

Missade ni gårdagens sändning från Skansen så går den att se på SVT Play fram till 8 augusti.