Motivet bakom bröderna Tsarnaevs bombdåd fortfarande obegripligt #blogg100

Jag följde jakten på de misstänkta bröderna Tsarnaev i Bostons förorter i fredags via CNN som stod på i bakgrunden. Det är svårt att sätta sig in i hur amerikaner tänker i situationer likt denna.

Det är något som vi inte kan sätta oss in i på allvar samtidigt som vi ändå i hög grad kan identifiera oss med själva bombningen i måndags, vid målet till ett maratonlopp och de som skadas och avlider i en händelse i en västerländsk miljö som vi känner oss hemma i.

När uppgiften om två tjetjenska bröder började cirkulera i CNN:s rapportering så var det utan någon hätsk stämning och rop på en stor konspiration med en stark organisation  bakom. Två killar med muslimsk bakgrund, men utan kategoriserade uttalanden från någon.

Istället är det ganska tydligt att bröderna Tsarnaev inte har haft någon större uppbackning till sin plan. Exakt motiv och om det eventuellt finns fler inblandade lär visa sig, men det avståndstagande och de fördömanden som har kommit från merparten av brödernas släkt i Nordamerika tyder på något koncentrerat till bröderna. Inte minst tyder det faktum att de fortfarande 3 dagar efter bombdådet befann sig kvar i Boston väldigt nära city på att det inte fanns några resurser eller en vettig plan att ta sig därifrån och fly ut ur landet.

Det var först när polisens identifiering av de misstänkta på övervakningsbilder presenterades i torsdags som det hela eskalerade och övergick i närmare ett dygns vettvillig jakt på två personer utan rimlig chans att ta sig någonstans.

Kolla gärna in på Boston Globe och deras sammanfattning, inklusive film, av de fem dagar som skakade en stad.

Nu kommer efterspelet till det hela där en avgörande faktor är att den yngre brodern överlever och kan förklara vad det var som drev honom och hans storebror till sitt dåd. Det finns uppgifter om ett avslaget amerikanskt medborgarskap för en av bröderna. Kan det ha påverkat? Det kommer dessutom att bli starkt fokus på vad FBI verkligen visste om den äldre brodern och de misstankar om muslimsk terrorism som Ryssland ska ha varnat FBI för redan 2011.

Det sorgliga i det hela, alldeles oavsett vad förklaringen till dådet är eller hur FBI eventuellt har misslyckats, är att USA som nation sannolikt kommer att bli ännu hårdare i sin syn på, i deras ögon, människor från potentiella riskländer.