“Mot alla odds” visar vilken styrka som finns i människor #blogg100

Det är ju inte så att man önskar sig själv eller någon annat ett funktionshinder. Men det är oerhört fascinerande och lärorikt att se ett TV-program som “Mot alla odds”.

Det är andra säsongen och årets resa genom Nicaragua är nog minst lika tuff som förra årets i Afrika. Det är en blind som talar med en döv genom att prata med varandras händer. Samma blinda kille kör en annan man i rullstol och lyder minsta hint om vart färden ska gå över stock och sten genom vatten och djungel. Det är en tjej med en protes som i gyttjefyllt vatten väljer att lämna ifrån sig kryckorna och krypa fram istället.

moa_ep2_2

 

Det är helt enkelt människor med en vilja som är så stark att bara en gnutta av deras vilja skulle kunna hjälpa många andra människor, utan minsta lilla funktionsnedsättning, en bra bit framåt i livet.

Sedan handlar det ju inte om att det är mer ädla människor än människor i allmänhet. Konflikter och grupperingar sker även i “Mot alla odds”. Men det är människor som vet hur det verkligen är att ha just oddsen emot sig i livet och att det ändå går att leva ett så mycket bättre liv än vad man kan föreställa sig.

Det handlar så mycket om vilja och att inte ge upp. I det har vi alla så mycket att dra lärdom av när vi ser dessa fantastiska insatser som säkerligen många utan minsta lilla kroppsliga hinder hade gnällt över och inte klarat sig igenom.

Det är människor som inger hopp om mänskligheten och att det i grunden finns en styrka i nästan alla av oss att ta oss så mycket längre än vad vi intalar oss.