Hur tänker Hemnet och dess ägare med en avgift på 600 kr? #blogg100

Nu har inte jag något hus att sälja så jag behöver inte bry mig om att själv drabbas. Men jag tycker ändå att det är ytterst märkligt att Hemnet meddelar att det kommer att kosta 600 kronor för en säljare att få med sitt hus på sajten.

Hemnet hänvisar till minskade annonsintäkter och att man behöver pengar för att utveckla sajten.

Hemnet ägs av Fastighetsmäklarförbundet FMF, Mäklarsamfundet, Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Fastighetsbyrån, som i sin tur ägs av Swedbank, förmedlade förra året bostäder till ett försäljningsvärde av 50 miljarder kronor. Motsvarande siffra för Svensk Fastighetsförmedling är 44 miljarder kronor.

Med tanke på vilka summor pengar det handlar om som man drar in i arvode när man säljer ett hus så är det enormt märkligt att ens komma på tanken att låta hussäljaren betala 600 kronor för att få synas på Hemnet.

Uppskattningsvis ligger snittet för en mäklare på minst 60 000 per försäljning. Att i det inte inkludera annonsplatsen där alla kan se huset är en gåta.

Jag förstår att det finns kostnader för Hemnet som uppenbarligen inte täcks av nuvarande intäkter i tillräckligt hög grad. Men detta borde vara något man skulle reglera internt tillsammans med sina ägare som dessutom är de som säljer en enormt stor del av alla hus i Sverige.

Uppdatering:

Uppenbarligen är det inte en självklar avgift – inte ens för styreslemedlemmar i Hemnet.