Ett tal förändrar ingenting – arbetslösheten kräver konkreta förslag #blogg100
Stefan Löfven håller sitt linjetal på partikongressen i Göteborg.
Socialdemokrater jublar. Så klart!
Socialdemokrater tycker det är fantastiskt. Så klart!
Socialdemokrater ser nu regeringsmakten ligga som i en liten ask. Så klart!
Det är säkert gott så. Ett bra tal ska applåderas, men ett bra tal är inget som i sak förändrar ett enda dyft. Det räcker att gå ett par år tillbaka i tiden och fundera över hur det lät när Håkan Juholt hade hållit sitt linjetal. Socialdemokrater jublade, tyckte det var fantastiskt och såg regeringsmakten ligga som i en liten ask. Faktiskt i ännu högre grad än idag när realismen ändå har kommit ikapp många socialdemokrater.
Det här är inget unikt för just Socialdemokraterna. Det är inte mer än någon månad sedan jag blev extremt imponerad av Annie Lööfs tal. Men det spelar ingen roll hur bra det talet var om det inte är ett tal som realiseras i praktiska politiska förslag som går i den linje som talet gör. På samma sätt är det med Stefan Löfven.
I sitt inledningstal i förrgår meddelade Löfven att det är ett socialdemokratiskt löfte att den svenska arbetslösheten ska bli lägst i EU till år 2020. Den är idag 8,2% och lägst i Europa har Österrike med 4,8%. Notera också att det inte är lägst i Europa – bara inom EU…
Att slaget om arbetslösheten och jobbpolitiken kommer att bli en av de avgörande frågorna inför valet 2014 är ingen vågad gissning och med detta löfte från Löfven så har han redan nu öppnat för en lång debatt om denna viktiga fråga. För mig är det obegripligt hur man kan gå ut och avge ett sådant löfte utan att på minsta lilla sätt peka på konkreta förslag till hur alla dessa jobb ska komma till. Om jag uppfattat budskapet rätt så innefattar löftet i alla fall inte en ökad offentlig sektor, vilket gör ekvationen ännu mer komplicerad att få ihop.
En minskad arbetslöshet börjar inte med att man avger ett löfte och säger att den ska minska. En minska arbetslöshet sker via genomarbetade och trovärdiga förslag.
Regeringen sitter med samma siffra som Socialdemokraterna att hitta kraftfulla åtgärder för att förbättra. När dom effektsökande utspelen om att bli bäst i EU nu är utspelade från Stefan Löfven så är det konkreta, genomarbetade och trovärdiga förslag som måste upp på bordet. Både från honom själv och från regeringen.
Det finns ingen som helst anledning att vänta med detta till hösten eller nästa vår. De arbetslösa väntar på att våra politiker gör vad som står i deras makt att redan nu förändra incitamenten som kan skapa jobb. Jobbpolitiken är inget effektsökeri att hålla på till en stundande valrörelse.