Vad händer i Sydafrika efter Nelson Mandelas död? #blogg100

Utan tvivel är Nelson Mandela en av min livstids största människor. Den insats han har gjort för sitt land och den starka symbol han är kan inte överdrivas.

Hans hälsa är inte längre den bästa och konstigt vore väl det med tanke på vilket liv han levt och att han faktiskt fyller 95 år till sommaren.

Det har under ganska många år kommit oroande rapporter om hur ledande företrädare i Sydafrika idag agerar på ett sätt som ligger långt ifrån vad jag tror att Nelson Mandela vill stå för. Landets president Jacob Zuma har definitivt inte ett sätt att agera och uttala sig som ligger i Mandelas linje och han har även kritiserats starkt av Desmond Tutu. Det positiva som finns att säga om Zuma är att han tar avstånd ifrån Zimbawes Robert Mugabe och hans diktatoriska sätt att leda grannlandet.

Även om tidigare ungdomsordföranden för ANC Julius Malema uteslöts ur partiet för ett antal kontroversiella uttalanden så är också han ett tecken på att Sydafrika har starka slitningar.

Mandela_2_0

När vi åter igen hör om Mandelas hälsotillstånd så är det givetvis så att dagarna snart är räknade innan denna stora man lämnar in. Vad som då kommer att ske i Sydafrika är svårt att veta.

Det kanske inte händer så mycket direkt, men jag är rädd för att den symbolik som finns i Mandela och vad han har gjort för Sydafrika idag är något som håller samman landet och håller tillbaka starka krafter som när han inte längre finns i livet mycket väl kan explodera och skapa en situation som kan påverka hela södra Afrika.