Svensk friidrotts död är högst överdriven #blogg100

När Carolina Klüft avslutade sin karriär så var det slutet på den främsta perioden i svensk friidrott genom alla tider. Jag trodde då att vi aldrig någonsin kommer att uppleva en liknande framgångsperiod igen. Detta står jag fortfarande fast vid, men det kanske inte är så enormt illa ställt med svensk friidrotts framtid som jag, och många andra, har framställt det som.

Det fanns redan förra året ett antal namn med potential att ta steget fullt ut till världseliten och bli en ny fixstjärna. Michel Torneus och Moa Hjelmer var de främsta av dessa. Angelica Bengtsson är ytterligare ett namn, med potential, som inte lyckades förra året.

När nu inne-EM går i Göteborg så dyker det helt plötsligt upp flera nya namn som visar resultat och potential att bli riktigt bra framöver. Dagens sensationella brons i längd av Erica Jarder, efter nytt personligt rekord för andra dagen i rad (6,71), är en av dessa. En förbättring med 33 cm på två dagar.

Gårdagens världsresultat för juniorer i 5-kamp av 18-åriga Sofia Linde är ytterligare en. Till detta kan vi lägga Abeba Aregawi, redan tidigare världsstjärna, som nu får tävla för Sverige och idag sopade banan med övriga deltagare och tog hem guldet. Vi har i henne en världsstjärna som kommer att vinna många medaljer för Sverige.

Då har jag inte ens nämnt Irene Ekelund 15 år, som inte är med i EM, och hennes makalösa svenska rekordkross på 200 m inomhus för några veckor sedan. Sannolikt den största svenska sprinter-talangen vi har sett.

Talanger utvecklas långt ifrån alltid till stora stjärnor, men bara det att det dyker upp så bra resultat på så många olika ställen är ett tecken på att det finns en betydligt ljusare friidrotts-framtid än vad jag har fått för mig.

Att det finns en direkt koppling till Carolina Klüft och övriga svenska världsstjärnors framgångar under 00-talet är inte någon vågad gissning och då är denna effekt sannolikt bara i sin linda om man tänker på hur unga de som växt upp med Carro och övriga fortfarande är.

 

Inlägg #038 från mig i #blogg100 som är ett initiativ av Fredrik Wass.