Margot Wallströms val av arbete är ingen fråga för besvikna sossar #blogg100

Margot Wallström har inte haft något politiskt uppdrag i Sverige sedan 1998. Hon har efter det arbetat utanför Sverige i olika internationella uppdrag inom EU och FN. Hon har i 15 års tid tackat nej till att komma tillbaka till Sverige och ett politiskt uppdrag för Socialdemokraterna.

När hon nu återvänder till Sverige så påbörjar hon en tjänst på Postkodlotteriet för projektet “Hela Sverige – för mångfald och tolerans” identifiera ideella organisationer som verkar inom områden som främlingsfientlighet, handikapp, psykisk ohälsa och kvinnors deltagande.

Rimligtvis borde detta vara hennes ensak och något som inte är en fråga att ha synpunkter på från allmänheten eller andra tyckare. men så fungerar det inte hos vissa socialdemokrater.

Trots att det gått 15 år sedan hon blev oense med Göran Persson och lämnade svensk politik så har hon en plikt att uppfylla.

Daniel Suhonen som nu är chef för en facklig tankesmedja, och som tidigare var en av Juholts vapendragare, säger att det är sorgligt att hon väljer att bli en skraplottskapitalist. Hon visar upp en brist på moral och pliktkänsla. Han säger också att det är anmärkningsvärt att Margot Wallström tackar ja till uppdraget för Postkodlotteriet när hon vet att hon skulle få vilket jobb hon vill inom socialdemokratin.

För mig är det obegripligt hur man kan anse att det är anmärkningsvärt att hon tar ett jobb som inte är politiskt för första gången sedan 1979 (med ett litet uppehåll 1986-87). Hon gör det dessutom 15 år efter att ha lämnat svensk inrikespolitik.

Jag fattar ju att många socialdemokrater har sett framför sig att Margot Wallström en vacker dag skulle återvända till inrikespolitiken och ge glans och attraktion till Socialdemokraterna. Många har säkert hoppats på det inför valet nästa år och lika många är säkerligen de politiska motståndarna som nu drar en lättnadens suck.

Samtidigt kan det inte få vara så att dessa förväntningar som Suhonen och andra socialdemokrater tycks ha ska på Wallström ska ses som en plikt för henne att uppfylla vare sig det har gått 2 år eller som i det här fallet 15 långa år.

Istället vore det på sin plats att gratulera henne till ett jobb som enligt uppdragsbeskrivningen syftar till att fördela resurser inom en rad olika områden som borde vara viktiga även för socialdemokrater som Daniel Suhonen.

För inte kan det väl vara så att bara för att man en gång innehaft ett uppdrag i partiets högsta ledning sedan inte ska kunna ta vilket jobb man vill 15 år senare?

För övrigt utgår jag ifrån att Daniel Suhonen inte prenumererar på någon lott från Postkodlotteriet och jag skulle skratta läppen av mig om hans postkod vann i nästa grannyra…

Inlägg #052 från mig i #blogg100 som är ett initiativ av Fredrik Wass.