Kortsiktig och märklig norsk rädsla för svensk ungdomsarbetskraft

Det norska näringslivets huvudorganisation NHO varnar för att det är för många svenska ungdomar som arbetar i Norge och att man inte kan vara räddningen för svensk ungdomsarbetslöshet.

Självklart kan inte Sverige se Norge som en räddningsplanka för att inte själva göra något åt den kraftiga ungdomsarbetslösheten, men faktum är att svenska ungdomar som arbetar i Norge är åtråvärda av norska företag som generellt ser de svenska ungdomarna som mycket mer arbetsvilliga och mer ambitiösa än norska ungdomar.

Detta har jag själv hört vid upprepade tillfällen från en tidigare samarbetspartner jag haft inom logistikbranschen och det var tydligt hur detta återspeglade sig i personalen på det aktuella företaget i Oslo-trakten. Att det är så visar det faktum att den norska ungdomsarbetslösheten ökat men att det ändå är så att svenska ungdomar anställs.

Jag tycker att det med önskvärd tydlighet är ett sundhetstecken när företag anställer de som gör det bästa jobbet oavsett vilken nationalitet personen ifråga har i sitt pass.

Norge har redan så många regleringar som hindrar fri rörlighet in i landet och att sätta stopp för arbetskraft från Sverige är definitivt inget som är positivt i längden.

Att ifrågasätta regelrätt arbetskraftsinvandring som bidrar till att utveckla Norge och hålla landet igång är onekligen ett annat fokus på problematiken med invandring än vad vi diskuterar i Sverige.