Johan Olsson är en förebild på så många sätt #blogg100

Blir man världsmästare i längdskidåkning måste man vara envis som synden och inte låta sig styras av andra hela tiden. Det har vi i Sverige så många exempel på där Jernberg, Wassberg, Svan, Mogren, Elofsson och Hellner är tydliga exempel på detta som lett fram till individuella guldmedaljer.

Johan Olsson har varit med där och gjort solida insatser utan att lyckas hålla ihop det ända fram till en guldmedalj. Han var på vippen att lyckas i Vancouver och var lika nära att knäcka Northug tidigare i veckan. Men det har inte räckt hela vägen. Förrän igår…

Det fanns en hel del som hade synpunkter när han valde att, trots segern i sista världscuploppet inför VM, inte ställa upp i den inledande skiathlontävlingen.

Med facit i hand så vet vi att han gjorde helt rätt och att hans mod att våga stå över en tävling som mycket väl hade kunnat ge honom en medalj istället skapade möjligheten att på femmilen ta det där guldet han sett framför sig ända sedan Vancouver.

Han utstrålar inte samma galenskap som Jernberg, Wassberg och Svan varit exempel på. Han utstrålar en viss blyghet och framhäver inte sig själv på något vis. Han är dessutom inte den som hamnar i rubriker och gnabbas med exempelvis Northug i den alltmer fåniga jakten på att bygga upp spänningar som inte tycks finnas i verkligheten.

Det Johan Olsson gjorde igår är högt upp i listorna över historiska svenska insatser i skidspåren och det kommer att krävas mycket för att undvika honom när bragdguldet ska delas ut i slutet av året.

Jag vidhåller fortfarande att mass-start är ett förkastligt sätt att köra 5 mil på. Men Johan Olsson visade att det finns ett annat sätt att genomföra det hela på än vad vi har fått se i nästan alla andra sammanhang.

Han visar också att det inte handlar om att käfta med Petter Northug på presskonferenser.

Han visar att hårt och idogt arbete kan leda fram till att bli bäst i världen även om man inte varit den stora talangen i unga år eller ens en bra bit in i senioråldern.

Inlägg #040 från mig i #blogg100 som är ett initiativ av Fredrik Wass.