En sosse att ta på fullaste allvar #blogg100

Svensk politik går fortfarande omkring och tassar utan att det händer något på allvar. Det är ett lurpassande och alldeles oavsett hur opinionsläget ser ut så pratar dom flesta om hur länge det är kvar till valet och att mycket kan hända.

Så är det givetvis. 18 månader är en evighet. Men frågan är om Sverige är betjänt av politiska partier som inväntar valrörelser för att föra fram sin politik? Är det inte så att vi behöver en skarp politik hela vägen?

Alliansen samlades i det så bespottade mötet i Maramö. Rykten säger att Reinfeldt kommer att avgå inom kort. Per Nuder är arg för att han anklagas för att ha fällt Sahlin och lyft fram Juholt. Löfven… säger inte mycket, men ska snart bli vald till partiordförande för Socialdemokraterna på riktigt. Vi samma tillfälle ska deras verkställande utskott få ett antal nya namn och nomineringar dit är “stora” nyheter. Det är ungefär det som händer i svensk politik.

Av allt att döma har Socialdemokraterna fortfarande ganska mycket att fundera över och den person som jag löpande tycker gör skarpa och nyktra analyser av sitt eget partis mående är Johan Westerholm på sin blogg Mitt i steget.

Det finns många som ser alldeles för snävt och fegt på sina egna partier och vad som händer. Westerholm är ingen av dessa. Istället vågar han att skrapa och gräva i obekväma delar av vad som sker, eller inte sker, i Socialdemokraterna.

Jag skulle önska att det även i Moderaterna och de andra partierna fanns röster som vågade bryta av det ganska entoniga budskapet som alldeles för ofta blir det som hörs. För saken är den att om vi inte hör dessa röster idag, med 18 månader kvar till valet i september 2014, så lär vi inte höra dom sedan heller. Det är en sak att förslagen som presenteras i en valrörelse måste vara noga avvägda och knivskarpa för att inte skapa en negativ debatt som drar ner intresset.

Så illa är det med mångfalden i de svenska politiska partierna. Det räcker att säga månggifte för att folk ska skratta åt Centerpartiet trots att dom är det enda partiet som vågat vara kreativa på allvar sedan valet 2010.

Under alla omständigheter så tycker jag att om ni bara ska följa en enda socialdemokrat som inte är insyltad i den väl avvägda partilinjen så är det Johan Westerholm ni ska läsa!

 

Inlägg #048 från mig i #blogg100 som är ett initiativ av Fredrik Wass.