Det krävs mer än småsten från 70-talet för att fälla Carl Bildt #blogg100

Carl Bildt är en ständigt återkommande person på svensk medias Most Wanted-lista över personer man en gång för alla vill hitta ett scoop att sätta dit honom för.

Försöken har varit många genom åren men ingen är så skicklig på att manövrera sig ut ur diverse olika påståenden på det vis som Carl Bildt har förmågan att göra.

Jag är inte så blåögd att jag tror att allt han säger är sant. Absolut inte. Men någonstans kan jag inte låta bli att imponeras över hans förmåga att balansera det hela och alltid komma ut ur det till synes som vinnare.

Idag har vi en ny fet rubrik på Aftonbladet om att Carl Bildt skulle ha läckt information till USA, för snart 40 år sedan, och att det skulle kunna ha handlat om politiskt spioneri.

Aftonbladets eget gäng, Anders Lindberg och Lena Mellin, ställer sig självfallet på de anklagades bänk. Annat är inte att vänta sig från den tidning som att detta under kategorin EXTRA. Det är givetvis inget man har kommit på igår kväll och sedan bara slängt upp. Det är noga planerat och ingående diskuterat på tidningen innan publicering.

Det jag dock återigen häpnar över är hur Bildt plockar ner bollen och på sin egen blogg trasar sönder bevisningen och förminskar de journalister från Aftonbladet som igår kväll försökte ställa honom mot väggen.

Nu basuneras det ut att jag lämnat ut hemlig information till USA.
Ajdå.
I samband med ett annat framträdande i går bad några journalister från Aftonbladet om att kort två minuter få ställa några frågor till mig. Och det fick de självfallet.
Då inleddes i högt tonläge – som jag fick försöka dämpa och lugna ner eftersom det störde det arrangemang jag var på – en längre och märklig seans med en rad anklagelser och frågor om förmenta kontakter mellan mig och den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

 

Sedan smular han sönder trovärdigheten i det Aftonbladet, så här långt är väl bäst att tillägga, publicerar i sitt avslöjande.

Det jag för mitt liv inte kan förstå är att svenska journalister vid det här laget inte har lärt sig läxan. De krävs bevis som är vattentäta och förseglade i tio lager för att sätta dit Carl Bildt. Det räcker inte att slänga fram en artikel med uppenbart dålig översättning och utelämnande av delar som är viktiga för sammanhanget. Dessutom är tyngden hos Anders Lindberg och Lena Mellin långt ifrån att välta vår utrikesminister.

Jag vet inte om Aftonbladet har mer kött på benen än det här. Har man inte det så är det ännu ett exempel på hur man inte är i närheten av att ens skaka om Bildt en aning.

Det ironiska är att varje liknande fall ger Bildt ett ännu större övertag och vad som skulle kunna få honom riktigt skakad är faktiskt svårt att förstå.

 

Inlägg #051 från mig i #blogg100 som är ett initiativ av Fredrik Wass.