De lokala idrottsföreningarna tappar till stora nationella klubbar #blogg100

Satt som så många andra och följde Vasaloppet idag och är lika imponerad av eliten som åker 9 mil i princip enbart genom att staka som jag är av alla andra som förmår sig att utsätta sin kropp för detta.

Jag noterar också hur oerhört många av alla som hinner stanna och intervjuas som tävlar för Axa Sports Club istället för någon lokal idrottsförening på orten där man bor. Jag funderar över hur detta kommer sig och vad det är tecken på.

Någonstans landar jag i att det handlar om ett tydligt tecken i tiden som har ett samband mellan två olika saker. Dels är det så att att vi är inne i en av de största motions- och hälsoboomerna någonsin där människor som inte har idrottat, och därmed har en naturlig plats i en förening sedan unga år, istället fångas upp av exempelvis Axa Sports Club och andra riksomfattande klubbar. De har inte bara ett föreningsnamn att placera sig i utan även ett antal andra faktorer som kost och rådgivning kring andra frågor.

Det här tillsammans med att den naturliga kopplingen till den lokala föreningen inte finns på samma sätt för nyblivna motionärer som vill tävla i alla dessa lopp som anordnas överallt varenda vecka året runt skapar en förskjutning. Istället för att betala medlemsavgifter i Ortens IF så blir man en del av Den Stora Gruppens IF med medlemmar från hela landet.

På det hela taget följer det samma trender som så mycket annat i samhället där avstånden har krympt riktigt rejält och där sådant som inte ens var tänkbart för 20 år sedan idag är fullt naturligt och dessutom i många stycken en bättre totalidé. Axa Sports Club är ett exempel. Alla de communitys inom träning som har växt upp som svampar ur jorden utan geografisk begränsning är en annan och överflödet av möjligheter att dokumentera sin träning och dela med sig av den till hela världen är en tredje.

Att det finns stora positiva följder av det hela är jag övertygad om, men precis som med så mycket annat riskerar den lokala faktorn att tappa greppet om potentiella medlemmar om man inte själva är med och vässar sig. Det som för 20 år sedan var naturligt, att bli medlem i sin lokala skidklubb om man ska åka Vasaloppet, är inte detta längre. Idag är det bara att surfa in på Axa Sports Club och bli medlem tillsammans med så många andra som hurtar omkring på skidor, i löparskor och baddräkter.

Själv har jag funderat på att starta Independent Runners för alla som inte vill bli medlem i vilken idrottsförening som helst…

Inlägg #039 från mig i #blogg100 som är ett initiativ av Fredrik Wass.