Christchurch är på väg att bli en hel stad igen #blogg100

Idag för ett år sedan var vi i Christchurch, Nya Zeeland dit vi kommit dagen innan på den fjärde etappen av vår 3 månaders resa.

Christchurch hade drabbats av ett par olika jordbävningar åren innan vi kom dit och spåren av detta var lite chockartat att se fortfarande mer än ett år efter det sista stora skalvet. Jag hade nog förväntat mig att se spår av det men inte att hela citykärnan skulle vara avspärrad med höga gallerstaket och därinnanför tomma spökhus, sprickor i gatorna och högar av vissa byggnader som rasat. Även utanför avspärrningarna var det påtagligt hur hårt stan hade drabbats.

Stängslet som spärrade av till den stängda delen av stadskärnan.

Vid den tidpunkten fanns ingen färdig plan för återuppbyggnaden. Den handel som hade funnits innanför avspärrningarna hade till viss del fått temporära butikslokaler i containers därutanför som målats i färger och där butikens lager fanns i container två ovanpå butikscontainern. Men det var också många butiker som helt enkelt hade tagit sin verksamhet till industriområden runtomkring i stans olika delar.

Tillfälliga butiker i containers strax utanför avspärrningarna.

Christchurch var till följd av jordskalven som förstört så mycket, och i väntan på att återuppbyggnadsplanerna skulle bli klara, även hårt drabbad av arbetslöshet och en droghandel som fanns ganska öppet i många av stadsdelarna. Detta var inget vi såg men en taxichaufför berättade om detta och även om känslan av att sitta i en bil när det kommer ett skalv. Detta är något man är vana vid, men alla visste att de stor skalven var något helt annat när dom kom.

Bridge of rememberance, till minne av dom som dog i första världskriget, var också avstängd för ett år sedan.

Vi var bara i Christchurch i mindre än 24 timmar och bodde då på ett vandrarhem inrymt i ett gammalt fängelse.

Nu när det har gått ett år sedan vi var dör har det hänt mycket och återuppbyggnaden är i full gång. Bara sedan jul har mer än 150 barer, caféer och restauranger åter öppnat i stan.

För att man ska kunna se vad ytor som idag är tomma bestod av före skalven, och vad som ska komma dör istället, har man tagit fram en app till läsplattor och mobiler som baserat på din position visar detta på skärmen när du håller upp den.

Precis som så många andra av alla de platser vi besökte förra våren så vill jag gärna återse Christchurch som en återuppbyggd stad igen. Vi får se när det kan bli verklighet.