Till ungdomen – en film som väcker frågor #blogg100

Efter en ganska miserabel melodifestival-sändning igår så satte jag mig och tittade på den norska dokumentären “Till ungdomen” av Kari Anne Moe.

Den tar sin början i målet att följa fyra ungdomar som arbetar aktivt för olika politiska partier i Norge. Hur deras engagemang ser ut och hur konflikter kring inte minst integrationsfrågor och den ständigt pågående krisen mellan Israel och palestinierna.

Mitt i detta dokument av dessa fyra ungdomar kommer den katastrofala dagen 22 juli 2011 när Anders Behring Breivik först detonerar sin bomb i central Oslo och därefter beger sig ut till Utøya för att där mörda engagerade norska ungdomar just för deras engagemang.

En av de som befinner sig på Utøya är Johanne och hennes berättelse mitt i filmen om flykten från tältet, det kaotiska i att ta sig över ön och finna klippskreva där hon och vännen kan gömma sig, hur Breivik kommer åt deras håll där de ser hur han iskallt mördar ungdomar som inte kunnat gömma sig och slutligen går rakt emot deras gömställe utan att se dom är gastkramande i all sin stillhet.

Johanne och hennes vän klarar sig fysiskt oskadda från ön, men hennes och de andra huvudpersonerna påverkas kraftigt av vad som skett.

Filmen ställer många frågor om ungdomars engagemang och hur tuff debatten är redan där.

För mig kryper sig frågan på om vad vi egentligen har tagit med oss av det som skedde i Norge för 18 månader sedan. Min uppfattning är att det på ett gåtfullt sätt har, om inte fallit i glömska, så i alla fall lagts på hyllan för att i stort sett inte alls vara en del av debatten på det vis det borde vara.

Det är mycket märkligt med tanke på hur många som dog och vilka enorma konsekvenser det fått för så många människor i vårt grannland. Det är också märkligt med tanke på att gärningsmannen inte på något vis föll in i den schablonbild av hur en terrorist ser ut på 2000-talet. Detta tycks vara glömt och istället fortsätter vi att mest få höra om terrorister som går att finna i andra kulturer än vår egen.

Om ni inte har sett filmen så finns den på SVT Play i 20 dagar till. Se den!

 

Inlägg #011 från mig i #blogg100 som är ett initiativ av Fredrik Wass.